четвъртък, 25 април 2024 г.

Диана Ковачева: Проектът за конституция превръща омбудсмана във фигурант

Написаната специална глава, посветена на омбудсмана, в проекта за нова конституция на ГЕРБ на практика отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията. Това написа в страницата си във Фейсбук омбудсманът Диана Ковачева. Според нея текстовете превръщат омбудсмана във фигурант, орязват правомощията му и лишават гражданите от защита, каквато са имали досега.

Снимка от сайта на Омбудсмана на Република България

Изключително разтревожена съм от факта, че текстове, посветени на омбудсмана в предложението за нова Конституция, по никакъв начин не укрепват защитата на основните права на гражданите. Напротив, отнемат такива. В проекта е отделено сериозно внимание на омбудсмана, написана е отделна глава, текстовете обаче на практика изпразват от съдържание институцията на националния обществен защитник. Досега действащият текст, с който се дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на хората, без да се дава възможност той действително да се застъпва за тях.

Според Венецианската комисия правото на достъп до защита от страна на омбудсмана допълва правото на справедлив процес.

Не разбирам и идеята за преместването на главата “Права и свободи” в края на Конституцията и смятам, че гражданите трябва да имат реално право на индивидуална конституционна жалба.

Буди недоумение и фактът, че е отнето правомощието на омбудсмана да се намесва, когато представителите на частния сектор нарушават правата на гражданите. За миналата година имам близо 13 600 жалби, голяма част от които са по отношение именно на нарушения от страна на частния сектор – некоректни работодатели, ЧСИ, фирми да бързи кредити, колектори…

Включването на това правомощие беше след категоричната препоръка на ООН и ОССЕ, които ясно заявиха, че законодателството и Конституцията отговарят на всички международни стандарти. Във връзка с това беше направен много ясен анализ на законодателството, свързано с омбудсмана, включително и конституционния текст. Имаме международен Статут А, който дава възможност на омбудсмана да се явява пред всички комитети за защита правата на човека в ООН. Нямам обяснение по каква причина една добре скроена разпоредба е развита, но по начин, по който на омбудсмана се възпрепятства дейността да защита на правата на гражданите. Вече изразих своето категорично несъгласие в разговор с вицепремиера Томислав Дончев и представители на контактната група и получих уверение, че така предложените текстове, които засягат правомощията на Омбудсмана и защитават на правата на гражданите, няма да бъдат приети. Разбира се, ще следя отблизо процесът, като вече подготвям и становище по темата.

Напомням, че през есента стартира новият мониторингов механизъм на ЕК за върховенство на правото, в който оценката на защита на основните права ключово място заема и становището на Омбудсмана.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html