събота, 27 април 2024 г.

Учени от БАН: Джипката лети към пропастта

Вече са 252-ма учените от Българската академия на науките, които настояват за оставката на правителството и на главния прокурор, както и за предсрочни избори с машинно гласуване. В отворено писмо преди седмица учените подкрепиха протестите и гражданското неподчинение. Днес в пресклуба на БТА част от тях съобщиха, че ще задействат процедура за връщане на дарени от депутата Делян Пеевски близо 50 хиляди лева на БАН по време на извънредното положение, с цел да бъдат правени изследвания в областта на коронавируса.

Според учените от БАН ГЕРБ е обхванала като раков тумор всички обществени структури. Снимка: интернет

„Този човек, който на два пъти скандализира обществото на органично, на клетъчно, на митохондриално и цитоплазмено ниво, той изкара на улицата хората. Ние приехме от тази корпулентна и одиозна фигура пари. Аз се обявявам „против“ това решение и ще настоявам след като бъде формиран републиканският бюджет на страната за 2021 г., след като бъде получен трансферът от МОН към БАН, едно от първите решения на Управителния съвет – да направи предложение за връщане на тези средства на депутата Делян Пеевски. Ако това не се случи, ще преминем към процедура за изтегляне на потребителски кредит, с който да върнем тази сума и да изтрием това петно от БАН“, коментира Георги Латев, главен асистент в Института по астрономия.

Подписката с искане за оставка на правителството и на главния прокурор и за предсрочни избори с машинно гласуване не е институционална на БАН, в нея всеки стои с името си като гражданин. Това стана ясно от думите на нейния инициатор проф. Лъчезар Аврамов, бивш председател на Института по електроника на БАН, създател на лаборатория “Биофотоника” и на Националния център по биомедицинска фотоника.

„Този тип управление разгражда политически, икономически, научно и културно държавата. И повече така не може да се продължава“, отбеляза Аврамов, според когото е налице падение на България от семейството на напредналите държави към Третия свят.

„Това се дължи най-вече на управлението на това нещо, което се нарича партия ГЕРБ. Нещо, което не е партия, а е клиентелистка групировка, обхванала като раков тумор всичките обществени структури.“

Още по-остър в изказването си за управляващите бе Георги Латев. „Управлението на страната доведе до корупция, която е шистова – това е нещо като шистов газ, то пропи в почвата на обществото ни, пропи във всяка една институция. Такъв тип корупция може да бъде извадена чрез един от способите, с който се вади шистовият газ, а именно – с хидравличен удар. Този удар ние ще направим с гражданското общество“, посочи Латев.

Хората на площада не искат нова конституция, заяви той. „Каква нова конституция тръгнаха да правят сега? И същият човек ли ще я прави? Той може утре със същия мерак да иска да пренапише Новия завет и вероятно ще събере мнозинство и за това.“

„Оставихме хора, произлизащи от силовите групировки на страната още в началото на 90-те години, да превземат държавата. Хората с най-нисък интелектуален статус са на върха, на амвона на държавата, и оттам четат морал на обикновените граждани. Управляващите се опитват да направят първа копка на онова, което се нарича черна дупка. Тази черна дупка обаче ще засмуче първо тях и те ще изтекат в канализацията на историята“, каза още Георги Латев.

Според Латев академичният тон не може повече да бъде спазен. „Не може вече да се говори академично. За една кола, която е излязла от пътя и се движи към пропастта, не важи законът за движение по пътищата, важи законът за гравитацията. И една джипка вече дълго време лети надолу. Тази джипка трябва най-после да катастрофира.“ (Става въпрос за джипа, с който Бойко Борисов обикаля страната, б.р.)

Проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата към БАН, призова сектор „Масови мероприятия“ към СДВР „най-после да влезе в ролята си и да превентира сблъсъците по барикадите“.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html