петък, 26 април 2024 г.

Приятно протестиране!

 

Снимка: БНР

Огнян МИНЧЕВ

Докато на „Ситняково“ маскирани като протестиращи маргинали малтретират граждани, Бойко Борисов внася в НС проект за конституция и проект за промяна на ИК. Проектът за конституция е под всякаква критика – но това е второстепенният въпрос.

Основният въпрос е, че в пакета е и проектът за промяна на избирателния закон, който предполага 200 (от 400) народни представители в следващото ВНС да бъдат избирани по мажоритарна система – без да се уточнява в един или два тура. Това по всяка вероятност предполага мажоритарна система в един тур – печели този, който е взел относително най-много гласове.

В комбинация с финансовия потенциал на ГЕРБ и административните инструменти за влияние върху изборите, това може да доведе до огромно мнозинство за ГЕРБ и ДПС в едно бъдещо ВНС. От тук нататък пътят към полупрезидентски режим в комбинация с мажоритарна избирателна система е открит. Тогава наистина ще си припомним какво означава авторитарен режим.

Чувам възражения – ГЕРБ няма да събере 160 гласа в настоящото НС, за да стартира процедурата за ВНС. Не бъдете толкова сигурни. Съберете броя депутати на ГЕРБ, на ДПС, на Марешки („Воля“), на отцепници от БСП, подвластни на Сарая, както и гласовете на патриотите, които нямат друг избор, освен да се присъединят.

Желая ви приятно протестиране, приятно нощуване на Орлов мост и на Ларгото, приятно хвърляне на яйца и домати по обществени сгради. Бих приключил с ласкава оценка за славните лидери на протеста, но засега ще се подчиня на домашното си възпитание. Въпреки че…

 

От страницата на автора във ФБ. Заглавието е на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html