събота, 27 април 2024 г.

Лукашенко: Нова конституция и си тръгвам след 1-2 години. Евентуално

По време на разговор с работници от минския тракторен завод Александър Лукашенко каза, че е необходима нова конституция, за да се промени правителството, пише сайтът tut.by.

Президентът на Беларус беше освиркван на няколко пъти, посрещнаха го с викове „Тръгвай си!“.

Ето част от диалога, който президентът проведе с работниците:

„- Кога ще стане това? (приемането на нова конституция, б.р.) – пита работник.

– Предлагаха се два варианта, отхвърлих ги, те се различаваха малко, работата по третия се води. Тук Виктор (друг работник от завода, с когото малко по-рано Лукашенко разговаря, б.р.) е с висше образование, а вие например сте грамотни. Ела, седни – и ние ще работим по конституцията. Ние ще направим референдум, приемаме конституцията и аз ще предам функциите си на вас съгласно Конституцията. Но не под натиска на улицата. … Слушай, аз съм на власт от четвърт век. Стига да може, разбира се, ще си тръгна един ден. („Стига да може, да“, се чува глас на работник сред множеството.) Може би след година или две – зависи от вас.

Но си прав: не можеш да дадеш тази конституция на някой, който не е ясен, защото ще има проблеми, от това най-вече се страхувам. Да, не съм светец. Познаваш моята жестокост, но ако не беше тази жестокост, нямаше да има държава. Но знаеш в коя посока ще поема и в коя – не. Знаеш, че няма да обидя децата ти и че няма да дам страната на никого.“

Думите на Лукашенко се приемат с недоволство от работниците в тракторния завод. Един от тях се вълнува защо и други политици не са поканени да участват в подготовката на промени в основния закон на републиката, а президентът му отговаря, че няма нужда от мнения, които се различават от неговото.

„- Повечето хора дори не знаят, че работата върви в тази посока, от две години периодично споменавате конституцията – продължава служителят на минския тракторен завод. – Но повечето хора изобщо не са наясно, че там нещо се променя. Трябваше да поканите и другите кандидати за президент да участват в тези разработки.

– Кажете ми, моля ви, какво да правя с такова мнение? Вие говорите за алтернативни кандидати…“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html