събота, 27 април 2024 г.

Джо Байдън си избра за кандидат вицепрезидент Камала Харис

„Имам честта да съобщя, че избрах Камала Харис за свой партньор в надпреварата, безстрашен защитник на обикновения народ и един от най-известните държавни служители“, се посочва в съобщение до медиите от щаба на Джо Байдън, кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ. Така 55-годишната Харис, която в момента е сенатор от Калифорния, ще стане първата цветнокожа, претендираща за поста на вицепрезидент на изборите на 3 ноември.

Президентът Доналд Тръмп, който е водещ кандидат на Републиканската партия за президентската надпревара, заяви, че бил изненадан от решението на кандидата на демократите и описа Камала Харис като „посредствена“.

Камала Харис беше съперник на Байдън за президентската номинация на демократите. Припомняме, че Байдън  беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама по време и на двата му мандата в Белия дом.

Камала Харис в момента е сенатор от Калифорния. Снимка:Уикипедия

През декември 2019 г. Харис се оттегли от надпреварата и се обяви в подкрепа на Байдън. Харис многократно нарича себе си „единствената черна“ сред участниците в борбата. Майка й е от Индия, а баща й идва в САЩ от Ямайка. Тя е родена на 20 октомври 1964 г. в Оукланд, Калифорния.

Харис сключва брак с  адвоката Дъглас Емхоф на 22 август 2014 г. в Санта Барбара, Калифорния. Двамата няма деца, но Камала Харис се грижи за двете деца на Емхоф от предишния му брак. Към август 2019 г. богатството на Харис и съпруга й се оценява на 5,8 милиона долара, пише в Уикипедия.

 

Сестрата на Харис – Мая Харис, е политически анализатор на MSNBC, нейният съпруг Тони Уест е главен адвокат на Uber и бивш високопоставен служител на Министерството на правосъдието на САЩ.

Байдън обяви преди време, че възнамерява да номинира жена за поста. Той обясни, че не става въпрос само за представителите на бялото население на САЩ. Сред евентуалните кандидати основните американски медии посочиха сенатора Елизабет Уорън от Масачузетс и бившия постоянен представител на САЩ в ООН Сюзън Райс. Новината за номинацията на Камала Харис беше посрещната с недвусмислена подкрепа от ключови фигури от редицата на демократите.

 

Националният конгрес на Демократическата партия на Съединените щати, на който Байдън ще бъде посочен като кандидат за най-високата държавна длъжност в САЩ, ще се проведе на 17-20 август в Милуоки, щата Уисконсин. Заради пандемията от COVID-19 обаче конгресът ще се състои без личното участие на Байдън, а насрочените речи ще се провеждат дистанционно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html