петък, 26 април 2024 г.

Американска фондация спасява паметника на Бузлуджа от разпад

Паметникът на Бузлуджа. Снимка: Стефан Спасов/Фейсбук

Американската фондация „Гети“ спасява паметника на Бузлуджа, докато българските власти нехаят.

Това става ясно от публикация на американското посолство в България. От нея се разбира, че „Гети“ миналата година е дарила 185 000 долара за „проучване, което да покаже как най-добре да се запази този необичаен архитектурен паметник“.

През юли от фондацията са решили да дарят още 60 000 долара, с които да се реставрират и ремонтират стенописите в паметника.

От „Антени“ припомняме, че паметникът на Бузлуджа е може би най-известният архитектурен обект на България по света.

Макар че той е недолюбван у нас поради специфичната си комунистическа история, по света сградата не е натоварена със същата негативна конотация.

Това води стотици чужденци, които са любители на приключенията и соцкултурата, да проникват незаконно в рушащия се обект. Българската държава и БСП от години насам са се отказали от стопанисване на обекта, който е в окаяно състояние.

През годините паметникът се превърна в една от най-сниманите културни сгради по света и това е една от причините фондация „Гети“ да забележи обекта у нас.

Във всеки случай парите от Америка ще закрепят положението само за малко. Министерството на културата и БСП трябва най-накрая да се задействат, за да реставрират и отворят като музей едно от най-посещаваните туристически места в страната.

Политическата история на монумента трябва да бъде пренебрегната или интегрирана в новото време и да заживее един нов и модерен живот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html