петък, 26 април 2024 г.

С всеки ден без оставка ГЕРБ губи електорат

Калоян Константинов

Днес се проведе коалиционният съвет на управляващите партии ГЕРБ и „Обединени патриоти“, след който Валери Симеонов обяви, че оставка на кабинета няма да има.

Това е голяма грешка, която може да доведе до загубата на бъдещите избори от ГЕРБ, още повече за ВМРО и НФСБ.

2 различни проучвания в рамките на седмица показаха, че ако изборите бяха сега, ГЕРБ и патриотите щяха да получат най-ниските си резултати досега. Според „Алфа рисърч“ партията на Борисов взема 14,5%, а „Маркет Линкс“ показва 15,2%. ОП респективно вземат 2,2% и 3%.

Умората от управлението на Борисов, неподготвените кадри на ГЕРБ, политическите и корупционните скандали, които никнат като гъби, слабата воля за опълчване на Ахмед Доган и неглижираните протести от месец насам си казват своята дума.

От ден на ден популярността на правителството пада стабилно. Може би управляващата коалиция се надява, че ако се запъне и остане на власт до пролетта, всичко ще се оправи. Хората ще забравят и рейтингите им ще се завишат.

Това обаче е малко вероятно. Презъ2013 г. протестите продължиха над година, няма причина това да не се случи и сега. Нежеланието на патриотите за оставка е разбираемо – в момента те надали ще съберат достатъчно гласове, за да се вредят отново в парламента. Тоест, те нямат какво да губят.

Борисов и партията му обаче имат. Те със сигурност ще влязат в следващия парламент, но въпросът е с колко места. Сякаш не разбират, че немалка част от гласоподавателите им избират по-малкото зло – тях вместо БСП.

Но в очите на все повече хора разликата се размива. А корупционните скандали ги карат да мислят, че всеки друг е по-добре от ГЕРБ. В случая алтернатива за много хора вече има и на ГЕРБ, и на БСП – и това е Слави Трифонов.

Ако Борисов и сие не разберат това, няма да е изненадващо, ако догодина станат втори на изборите. Защо не и трети? Много зависи как социалистите ще си изиграят картите дотогава. И нека не забравяме задаващата се евентуална нова вълна от коронавирус, икономически затруднения и компроматна война с Божков.

Тепърва най-лошото за ГЕРБ и Борисов предстои. Може би е време за проява на политическа и житейска мъдрост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html