събота, 27 април 2024 г.

Христо Ботев във филма на Максим Генчев е бивш кикбоксьор

Ролята на Христо Ботев в киното и в театъра може да бъде благословия, но може да бъде и проклятие.

Милен Пенев изиграва гениалния поет и революционер във филма на Никола Корабов от 1969 година „Свобода или смърт“ и е оплюван за това до финала на краткия си и по всяка вероятност насилствено прекъснат живот.

В най-ново време Леарт Докле влезе в образа на Ботев в пиесата на Константин Илиев „Наблюдателите – хипотеза за отвъдното“ за камерната сцена на Народния. И въпреки че фаворитът на Александър Морфов и Явор Гърдев се справя чудесно с превъплъщението, няма кой знае какви коментари за него.

Новият Ботев

Сега на ход е Деян Жеков – той ще материализира представата ни за Ботев в продукцията на Максим Генчев за виртуоза на поезията и публицистиката, пожертвал се на 28 за народа си. Младият мъж има всички шансове да бъде провъзгласен за голямото откритие на седмото ни изкуство след премиерата на лентата, за която все още няма насрочена дата.

Това, което е сигурно, е категоричният възторг на Генчев. Той е впечатлен от неговата тотална отдаденост на каузата „Ботев“. Всъщност Жеков е този, който пръв се обажда на режисьора. Деян говори с Максим само няколко минути – напълно достатъчни, за да му обясни, че е съвършено готов да се впусне в приключението с неизвестен край. Генчев, който поради различни причини е на нож с една трета от колегите си, е супер заинтригуван да се срещне с Жеков.

И още след първите пет минути остава изумен от чистотата в гласа, погледа и енергията на актьора. Двамата веднага намират общ език. Деян обяснява на Максим, че от петгодишен се готви за този момент – да се почувства Ботев. И че още не ходел на училище, когато прочел „Майце си“ – нямало как да разбере всичко в думите на гения, но усетил електричеството в емоцията му.

А Генчев най-после се успокоява – след омерзителни пазарлъци от страна на двама-трима съвсем не безизвестни  „събратя“.  „Някакви жалки нищожества, чиито имена не желая да споменавам, идваха при мен и ми обясняваха, че биха могли да бъдат Ботев, но само в определени моменти от страшно натоварения им работен график и срещу 1000 лева на снимачен ден“, споделял е Генчев, който разбуни публиката и критиката с „Дякон Левски“.

Затова за Максим най-ценното качество на Деян е не визуалната прилика с Ботев, а родството му с изящния интелект в излъчването на поета. „Мечтата му е била да е учител, а не войвода – ето това Деян ще го предаде най-добре на екрана“, коментирал е Генчев. След като се уверява, че с Жеков са от една и съща кръвна група, отива да го гледа в „Сфумато“. Деян е от новото поколение „златни момчета“ на Иван Добчев и Маргарита Младенова.

Призван от дете

Жеков обаче е на „ти“ с публиката още от детската градина в Бургас. Той е Ян Бибиян в представлението по Елин Пелин и получава сериозни аплодисменти, които приема със съзнанието, че те са неговото бъдеще.

Учителката веднага информира родителите му, че призванието му е недвусмислено – като му дойде времето, да го записват в драм състав. Вече като тийнейджър в езиковата гимназия започва да свири на китара, да пише песни и да рисува. Когато майка му и баща му вече са почти сигурни, че актьорството ще им се размине – в рода има най-вече техничари, военни и преподаватели, когато Деян обявява, че ще кандидатства в НАТФИЗ. Подкрепят го най-вече леля му, която се занимава с режисура, и мъжът й, който е писател. За изпитите го подготвя Златко Ангелов от театъра в Бургас.

Късмет и талант

Деян не познава никого в София, така че няма как да разчита на „връзки“. Приемат го от раз – в класа на Маргарита Младенова. В четвърти курс вече репетира в „Островът на съкровищата“ в Театър „Азарян“, където с цяла банда младоци се вихри  около Христо Мутафчиев. Но веселяшките  участия на Жеков са до тук – следва тежката класика на „Сфумато“: от „Три сестри“ по Чехов до „Раната Филоктет“.

Именно там пък го гледа Милена Андонова, която го кани за филма си „Пастир“, в който той играе ролята на Йоан Рилски – в сюжет, писан по  известните жития на боголюбивия мъж. Така 25-годишният Деян скоро ще се окаже с две премиери в киното – за двама от малкото автентични светци в историята ни. И в двете ленти той почти няма нужда от грим – но докато в „Пастир“ брадата му е черна, то в „Ботьов“ е червена.

Деян Жеков прави впечатление и с отличната си физическа кондиция. Но въпреки че 8 години е тренирал кикбокс, днес предпочита дългите преходи из българските планини, вместо да лее пот във фитнес залите сред татуирани мачовци. От силовия спорт се отказва заради явната агресия в него. Деян има и муза – Анелия от Бургас. А красавицата нито е актриса, нито е певица, нито е моделка – има съвсем друга професия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html