събота, 27 април 2024 г.

Обама: Действията на Тръмп са заплаха за демокрацията

В един от най-разтърсващите моменти в съвременната история бившият президент Барак Обама се върна на политическата сцена, съобщава CNN.

44-ият президент на САЩ излезе със строго предупреждение, че неговият наследник e сериозна и непосредствена заплаха за американската демокрация и расовата справедливост.

Вчера Доналд Тръмп поиска отлагане на президентските избори през ноември, като основният мотив, който той посочи, беше съмнение в честността на дистанционния вот.

Обама изнесе вдъхновяваща реч на погребението на преподобния Джон Люис, като превърна живота на един национален герой в притча за дългата борба на Америка да постигне своето обещание. Люис почина на 18 юли. Той е една от иконите на движението за граждански права в САЩ, наричан „един от най-големите герои в американската история“. Чернокожият конгресмен беше последният останал жив активист от т.нар. „голяма шесторка“ на движението за граждански права, оглавявано от Мартин Лутър Кинг.

Речта в църквата, в която е проповядвал Мартин Лутър Кинг-младши, е най-искрената, категорична и силна позиция на Обама по отношение на расовата дискриманиця в цялата му политическа кариера.

Докато речта на Обама предложи на либералите вдъхновението, което им липсваше, то противниците му се оплакаха в консервативния Twitter, че Обама „отвлече“ погребението, за да монтира разделителна политическа реч – иронична гледна точка предвид житейската история на Люис.

Междувременно Тръмп не почете Люис, човек, когото веднъж описа като „говорене, говорене, говорене – никакво действие“. Други двама бивши президенти избраха да присъстват и да държат реч на службата – републиканецът Джордж Буш и демократът Бил Клинтън.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html