петък, 26 април 2024 г.

Земетресение на Изток – Лукашенко застана против Путин

Русия е на път да загуби най-верния си васал – Беларус. Това стана ясно от последните събития на Изток, които мнозина анализатори определят като земетресение с непредвидими последици. Арестът на 33-ма руски бойци от частната армия „Вагнер“ край Минск имаше ефекта на бомба в отношенията между двете държави, които доскоро водеха преговори за пълна интерграция, сиреч обединение. Какво е играта на Лукашенко и защо той изведнъж промени драстично отношението си към Кремъл?

На първо място президентът на последната силно авторитарна държава в Европа няма намерение доброволно да се отказва от властта, както иска Путин. В Беларус предстоят президентски избори и макар победителят в тях да е ясен, Лукашенко отново вади картата за „опасност отвън“, в която президентът е спасителят на нацията. СЕга обаче има нюанси, в сравнение с предишни избори. Заплахата от изчезването на Беларус е съвсем реална, при това тя идва не от Запад или НАТО, а от Москва. Факт е, че Путин има по-голямо желание от Лукашенко да погълне малката, но разположена на стратегическо място държава.

Вторият план на събитията в Минск е, че вътрешната опозиция на Лукашенко бе много удобно „пришита“ към Москва. В смисъл, че Кремъл подкрепя съперниците на държавния глава, т.е. на Беларус. При обиск в дома на единия от кандидатите бяха „намерени“ 1 милион долара. Блогерът Сергей Тихановски бе аресутван, но вместо него в кампанията влезе жена му. Бившият президент на банка „Белгазпром“ Виктор Бабарико също бе задържан. Той отдавна е известен с близките си отношения с Москва. Третият съперник Валерий Цепкало дори не чака да бъде задържан, а направо избяга в Русия.

Така постепенно се стигна до ареста на 33 бойзи от армията „Вагнер“, за която се знае, че е нещо като чуждестранния легион на Русия. В нея има само наемници, които получават огромни възнаграждения, за да защитават интересите на Москва в различни точки на света. „Вагнер“ стана известна с акциите в Сирия, Либия, както и с убийствата на трима руски журналисти в Централно-африканската република. Според беларуските власти в страната се намират не по-малко от 200 бойци на „Вагнер“ и целта им е да дестабилизират обстановката преди президентските избори. В момента границата между Беларус и Русия практически е затворена.

В интерес на истината, в последните години Лукашенко ясно показа, че не иска да играе напълно по правилата, които му налага Путин. Той практически блокира преговорите за интеграцията, започна разговори със САЩ за размяна на посланици, предложи разширяване на връзките с Европейския съюз. Всичко това, забележете, се случи, след като Русия окупира Крим. Лукашенко действително се страхува, че Путин може да приложи кримския сценарий и спрямо него. Неслучайно Минск изгони предишния руски посланик в страната Михаил Бабич, който канеше в посолството „зелените човечета“, които анексираха украинския полуостров.

Има и друга теория, доста екзотична, разбира се. Според нея Москва и Минск са се договорили „Вагнер“ да бъде ударена, тъй като вече притежава твърде много власт и пари, а това е опасно за властта на Владимир Путин. Особено раздразнен от частната армия е военният министър на Русия Сергей Шойгу, който вижда във „Вагнер“ реална заплаха за себе си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html