събота, 27 април 2024 г.

Ден 21. От Дрангов, през Metallica до арт инсталации

АНТЕНИ

…В тоя тържествен миг, аз, без да се колебая, поставям Отечеството по-високо от семейството, неговата доброчестина по-горе от нашите лични блага…

Това пише на 17 август 1903 г. Борис Дрангов до съпругата си. По време на Балканската война (1912 – 1913) е началник на щаба на 1-ва бригада от 1-ва пехотна дивизия. Печели славни победи – при Гечкинли (22 октомври 1912), Чаталджа (17 ноември 1912), Одрин (13 март 1913), Селиолу, Ескиполос и Петра. При овладяването на Селиолу лично предвожда една от дружините в атака. За проявения героизъм е награден с орден „За храброст“ IV степен.

През Междусъюзническата война (1913) се сражава със сърбите при връх Бубляк.

 

117 години след писмото на полк. Дрангов знаме с неговия лик се развя пред президенството. Посланието е очевидно – в момента няма нищо по-важно от свалянето на властта и възстановяването на държавността.

В 21-ия ден от протестите рекорден брой хора излязоха пред сградите на Министерски съвет, президентството и бившия партиен дом, за да искат оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев. Малко по-рано инициатива „Правосъдие за всеки“ събра недоволни пред сградата на Съдебна палата.

Народното творчество постигна нови висоти, като гневът имаше различни измерения – някои бяха заложили на собствени мисли, други се опираха на фрази от градския фолклор или бяха заемки от съвременни събития, огромна част импонираха на вулгарния език на представители на властта.

Сред множеството се открояваше и цитат от хита на Metallica „And Justice for All“.

Една от протестиращите беше изразила себе си с карикатурата на нидерландския художник Маартен Волтеринк, който вчера се превърна в хит в социалните мрежи благодарение на anteni.bg, а впоследствие туитът му беше препостван многократно. Маартен сподели само пред anteni.bg защо е спрял вниманието си върху ситуацията в България, защо е нарисувал тиква с каскет, които лежат върху корупция, като е уточнил, че елементите се отнасят към Бойко Борисов и Иван Гешев.

След като видя, че карикатурата му е част от протеста в София, anteni.bg отново се свърза с Маартен, който искрено се зарадва за приноса си и написа в отговор: „Фантастично! Продължавайте битката!“

Креативността роди и две арт инсталации пред Министерски съвет – посланието на едната е съвсем директно, а другата подсказва, че това е от местопрестъплението.

 

 

снимки: Адриана НИКОЛАЕВА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html