петък, 19 април 2024 г.

Бойко Борисов нагледа интерконектора, обеща детски градини

АНТЕНИ

„Днес следобед ще отпуснем няколкостотин милиона за детски градини и ясли, искам да няма едно дете, което да не бъде осигурено. Така че ще направим там, където има нужда, нови училища, детски градини и ясли“.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на интерконекторната газова връзка с Гърция, предавана пряко от джипа му в неговия фейсбук профил. С него е енергийният министър Теменужка Петкова.

Той добави, че се надява пак да тръгне икономиката на България.

Премиерът допълни, че програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради „ще я говорим, когато вече има лекарство или ваксини за COVID-19“. „Да се надяваме, че светът ще започне да се връща към нормалния си живот, за да може да продължим с тези програми.“

 

130 души работят по цялото трасе на междусистемната газова връзка с Гърция от Кърджали до Стара Загора. Напредъкът е много сериозен, въпреки забавянето заради пандемията. Работи се с високи темпове, спазват се всички екологични изисквания, като нашата амбиция е до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 30 юли 2020 г.

Петкова обясни, че проектът възлиза на 240 млн. евро, като 110 са осигурени от българското правителство. „Ще имаме 100% диверсификация. Тук ще дойде азерският газ, тук ще дойде втечненият газ, тук ще дойде независимостта“, категоричен е премиерът.

„Трасето е изключително трудно, проектът е много труден. Имаме договор с една от най-реномираните и добри компании в тази област и имаме уверението им, че максимално бързо ще се изгради“, допълни министър Петкова.

„Всички, които са против диверсификацията, в момента викат „оставка“ на правителството“, добави Борисов.

„Не ни вярваха, че ще го направим този газопровод, сега гледам как върви. Вече не могат по предизборни кампании да обещават, че ще диверсифицираме и да искат оставки. Това, което те са говорили, ние сме направили. Сега и на нас ни е лесно да говорим. Имаме да им говорим – банков съюз, Еврозона, справяне с миграция, газопроводи изток-запад, север-юг, пречиствателни станции, всички магистрали са готови. Само да заставаме и да стоим“, каза премиерът.

„Защото този проект, ако не е да го бутаме ние с всичка сила, както не го е имало, така и няма да го има. Ще забуксува и ще спре“, заяви той. Борисов на няколко пъти подчерта, че като се изградят газовите трасета, чрез които България ще диверсифицира доставките, следващото поколение млади хора няма да е като неговото, което е било зависимо от това дали Русия „ще спре кранчето“.

Премиерът не изневери на стила си и припомни какво е било преди и какво е сега. На мястото на газопровода е имало слънчогледови ниви. Преди два дни на мястото на немския завод бижу във Враца той каза, че там е било блато.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html