петък, 26 април 2024 г.

Бивш царски депутат арестуван за саботаж на софийското метро

Двама души са арестувани по-рано днес, като единият е адвокат Минчо Спасов, бивш председател на комисията по вътрешен ред и сигурност. Той е бил арестуван на улица „Аксаков“ в София, а според по-подробната информацията заедно с негови съмишленици са натиснали аварийните бутони на метростанция „Климент Охридски“ в София и са предизвикали спиране на метрото.
Минчо Спасов

Има конституционно задължение да се осигури адвокатска защита на задържания в момента на задържането. Това задържане е факт, отпреди ние да дойдем тук. Дали те са оформили и кога постановление за задържане, протокол, искане за задържане, или каквото и да било, не е ясно“, заяви пред bTV Татяна Дончева, адвокат на Минчо Спасов.

Адвокатът от Ямболската колегия, бивш депутат от НДСВ, е сред протестиращите и част от неговите съмишленици са решени да останат пред районното управление, докато той не бъде освободен.
Задържането на Спасов породи разнопосочни коментари. Адвокат Михаил Коен написа във фейсбук (оригиналният правопис е запазен – б.р.):
„Колегата Минчо Спасов е един от двамата задържани за саботаж на софийското метро на метростанция СУ, днес по обяд!!! Прекъснато е захранването чрез натискане на аварийния бутон, при което напрежението се преустановява за минути и е била създадена реална опастност за всички пътуващи. Припомням, че адвокат Спасов е бивш депутат от НДСВ и особено близък с Татяна Дончева, и нейното движение. Спасов е и бивш кандидат за вицепрезидент, именно с Дончева през 2016 г, кандидатирала се от своя страна за Президент. Действията на колегата и неговите дружки, са част от протестите по гражданско неподчинение в София. Очевидно планирани и част от стратегията за гражданско неподчинение.
Независимо, че сме колеги със Спасов, не смятам, че един адвокат така дава добър пример с тези свои действия. Силата на адвоката е в думите и силната реторика, острата мисъл и ясната обществена позиция. Със случилото се в метрото, се нанася вреда на цялото съсловие и неговия имидж, който и без това е опорочен от много други колеги, забравили закона и превърнали се в обикновени брокери. Това е истината и е редно да се каже гласно. Поне аз не се страхувам. Просто и ясно да се каже пред хората!!!“
Вторият задържан, но в Пето РПУ, е Светослав Трайков от екипа на „Отровното трио“, едни от организаторите на протеста, съобщи Мая Манолова. Според нея „саморазправата с протестиращи продължава“.
Адвокатите на задържаните бяха допуснати при тях малко преди 1 ч след полунощ. Активистите на Мая Манолова подчертаха, че „леви“ и „десни“ са обединени срещу беззаконието.
снимка: в. „Монитор“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html