петък, 26 април 2024 г.

Димитър Главчев: Как Цветанов ще привлече хора от ГЕРБ, като ги нарича „фон“?

 

 

Интервю на

Добромир КОЖУХАРОВ

 

 


Димитър Главчев е бивш председател на Народното събрание, четвърти мандат депутат от ГЕРБ. На 17 ноември 2017 година подаде оставка като шеф на парламента заради скандал с лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Антон Кутев. Причината бе, че Главчев ги изгони от залата по време на пленарно заседание, а социалистите поискаха отстраняването му и напуснаха Народното събрание. По това време председател на парламентарната група на ГЕРБ бе Цветан Цветанов, който определи поведението на Главчев като „усещане, че мнозинство се старае да потиска или ограничава възможността за свободата, която имат депутатите от българската опозиция. Нито е обсъждано от парламентарната група, нито сме искали да ограничаваме мнението на когото и да било“.

 

 

 

– Господин Главчев, ГЕРБ в момента е подложен на масирана атака от много страни. Очевидната разлика с предишните е в начините, сега се включват и „шпионски елементи“ записи на разговори, снимки. Как ще коментирате тази ?

Не смятам, че ГЕРБ е подложен на нещо, което не се е случвало и преди през годините – приемам го като част от политическата игра преди избори. Всички се обединяват срещу силния, смятайки, че така има повече шанс да го уязвят. Но явно озлобленето и стремежът непременно да натрупат дивиденти на чужд гръб започнаха да придобиват гротескни размери. За мен обаче трябва да има граници, дори и в тази компроматна война и черен пиар, който се прави. Не може да се навлиза толкова в личното пространство на когото и да е. Да не говорим за премиера, който и да е той. Първите трима в държавата почти нямат лично пространство, казвам го от първо лице единствено число. Задълженията са много и тежки, а личното почти отсъства. Е, не може поне правото да поспи малко да бъде отнето… Смятам, че това само ще отврати хората от политиците, което е ненужно в този момент.

– Смятате ли, че това е най-тежкият момент за вашата партия от влизането във властта през 2009 година?

– Категорично не. Тези атаки и компромати са толкова съшити с бели конци, че са неуспешен опит да се дискредитира най-силната фигура в ГЕРБ. Няма как това да успее, напротив. Важното за мен е, че партията е консолидирана, единна, продължаваме да работим и да доказваме с резултати това, което сме обещали. Мисля, че това се вижда от хората и те продължават да ни подкрепят.

Имате ли конкретни подозрения кой може да стои зад компроматите?

– Не, нямам ни най-малка представа кой пуска тези записи и снимки. Който и да е, наистина е недопустимо да се правят опити за нарушаване на личното пространство. Това е долно и неетично. Очевидно атаката целеше да ни разколебае, да ни притесни, но това не се случи.

– Смятате ли, че партията на Цветан Цветанов ще бъде най-сериозният противник на ГЕРБ на следващите парламентарни избори?

– Смятам, че всеки е свободен според собствената си съвест да направи каквото иска. Друг е въпросът, че изведнъж се отричаш от силна и значима кауза, за която си работил дълги години. Аз лично не мога да си представя такова нещо. Да се отречеш от свои съпартийци, от свои досегашни принципи. Самата личност Цветан Цветанов не бих искал да коментирам. Той е отдавна в публичното пространство, хората го познават. Цветанов нарече мен и колегите ми от ГЕРБ „фон“, когато застанахме зад Бойко Борисов на пресконференцията след публикуването на снимките. Аз не се приемам за такъв. Иначе му пожелавам успех по пътя, по който е поел. Този проект по никакъв начин не притеснява ГЕРБ. Има много заявки и политически формации през годините, това е нормално, все пак живеем в демократична държава и всеки може да се причисли и да намери ценностите в партия, в която смята, че ги изповядва.

– Не е тайна, че силата на Цветанов е в създаването и изграждането на партийни структури. Твърди се, че той атакува по места организации на ГЕРБ. Има ли процес на откъсване на хора и структури?

– Аз съм член на ГЕРБ от създаването на партията и добре мога да преценя дали има настроения за или против даден политик. Няма такъв процес. Не съм чул никой колега да има желание да работи за друг проект или с друг човек. По-скоро виждам амбиция да докажем, че и след толкова спечелени мандати имаме какво да свършим за хората, дори с по-голяма енергия. Хората не са късопаметни и познават Цветан Цветанов, знаят той какво е правил, така че могат сами да си направят изводи и преценки.

– Улицата иска предсрочни избори. Цветанов почти буквално покани Валери Симеонов за партньор?

– Коалицията е създадена за изпълнение на конкретни цели и заявки за четиригодишен период. Независимо от разногласията и противоречията, които е нормално да имаме и да изглаждаме в процеса на работа, не виждам нищо обезпокоително. Нормално е и колегите от коалицията да консолидират своите избиратели преди вота догодина. Все пак всяка партия има избиратели, програма, облик и заявка в политическото пространство. Няма как всеки път по всички въпроси да сме единни. Затова се водят разговори и се изглаждат противоречия, когато се налага. Говоренето на опонентите не ме притеснява, важно е да се работи и да се изпълнява управленската програма.

Опасявате ли се от новите субекти в опозицията Слави Трифонов регистрира своята партия, Мая Манолова е много активна?

Всеки има право да търси мястото си в политическия живот. Няма съмнение, че ще бъде интересно, пъстро, колоритно. Нормално е да се изявят и да създават свой облик на фона на говорене срещу ГЕРБ, защото все още няма с какво друго. Просто с годините свикнахме да се трупат дивиденти на наш гръб, новосформирани образувания да се доказват чрез противопоставяне с ГЕРБ. Всеки избира своята стратегия, а дали е успешна, се разбира на изборите. Те са най-големият коректив и нека тогава говорим и анализираме. Няма съмнение, че Мая Манолова беше успешен омбудсман. Но се съмнявам, че сегашната й роля ще й донесе желаните позитиви. Слави Трифонов го познавам като дългогодишен шоумен, нямам никаква представа какви са политическите му амбиции, каква кауза защитава, каква платформа предлага партията му. В този смисъл ми е трудно да коментирам.

– БСП е разтърсена по линия за и против ГЕРБ. Възможно ли е да се стигне до голяма коалиция между вас? Мнозина в левицата вече не крият, че искат голяма коалиция. Дори самата Корнелия Нинова преди четири години говореше за такава?

БСП се тресе не само по тази линия. Това е техен проблем, който те да си решават. Волята на избирателя подрежда партиите в управлението. Не мисля обаче, че проблемите на БСП са по линия или са свързани с ГЕРБ. Какво правят и какви решения взимат, те си знаят Аз само се чудя какво печелят от всичко това, което излиза в публичното пространство.

– Ще успее ли ГЕРБ да издържи в ситуация, при която са отворени много фронтове, включително и от хора с огромен финансов ресурс?

Не виждам нищо притеснително или различно в тази ситуация преди избори, когато се опитват да уязвят най-силния, очевидно неуспешно. С подлост и елементарност няма как това да се случи, мисля, че авторът или авторите на компроматната война много са подценили хората. Що се отнася до тези с финансовите ресурси, там не мога да коментирам, защото това е изцяло в компетенцията на органи като съд и прокуратура.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html