вторник, 30 април 2024 г.

В Пловдив представят дигитален архив със съвременно изкуство

Снимка: Culture in Plovdiv

„Дигитална видео банка“ с архивни материали за развитието на съвременното изкуство в града под тепетата за последните 25 години ще бъде представена от сдружение „Изкуството днес“ на 3 декември 2021 г., от 11 часа в Малката конферентна зала в Дома на културата „Борис Христов“.

 „ДИГИТАЛНА ВИДЕО БАНКА – АТА“ – проект в развитие, който стартира през 2021 г. с подкрепата на Национален Фонд „Култура“.

Емил Миразчиев от Сдружение „Изкуството днес“ ще представи визуално и концептуално „Банката“, която съдържа архивен видео материал от дейността на сдружението и развитието на Център за съвременно изкуство в Пловдив – Баня „Старинна“ от 1995 до 2020 г.

„Това е много важна стъпка в посока достъпност и популяризиране на съвременното ни изкуство и е база, която ще залегне и в информационната банка на бъдещ музей за съвременното изкуство в Пловдив“, коментира Миразчиев.

Сдружение „Изкуство днес“ стартира своята дейност с първото издание на седмица на модерното изкуство през 1995 г. с подкрепата на Община Пловдив. Благодарение на партньорството на двете институции, Баня „Старинна“ се наложи в национален и международен контекст като престижно място за показване на високо качествено съвременно изкуство. Дейността бе подкрепена през годините и от множество посолства и международни културни институции като Швейцарска културна програма Про хелвеция, Култур Контакт – Австрия, Британски съвет, Даниел Ланглоа – Канада, EU-Japan Fest Japan Committee, Алианс Франсес, Федерално канцлерство на Австрия – отдел Изкуство и култура, ИФА Институт за външни отношения – Германия. От 2010 сдружението е член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.

Източник: Culture in Plovdiv 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html