събота, 4 май 2024 г.

Очаква се нова среща на служебния премиер с президента

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Кой ще бъде министър на външните работи в служебното правителство на Димитър Главчев? Този въпрос се очаква да бъде обсъден днес президентът и служебният премиер, който преди седмица поиска смяна на министрите на външните работи и на земеделието, защото не се справят с работата си, съобщи БНР.

Персоналните промени трябва да бъдат утвърдени с указ на държавния глава. Преди това Радев и Главчев ще разговарят отново по темата. „Продължаваме комуникацията с президента. Диалогът продължава! Нямам новина за съобщаване“ – коментира лаконично служебният премиер след среща с държавния глава в петък сутрин. За нея настоя Румен Радев, който поиска да чуе мотивите на Димитър Главчев за рокадите в двете министерства и за новите номинации.

Президентът се обяви срещу предложението – заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да бъде назначен за външен министър на мястото на Стефан Димитров.

Час сред срещата на Радев и Главчев стана ясно, че Митов отказва предложението да оглави външно министерство: „Не бива да се превръщам в ябълка на раздора. Оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър“.

Няколко часа по-късно Стефан Димитров каза, че диалогът между външен министър и служебен премиер започва да се подобрява: „Продължаваме да работим заедно до указа за освобождаването ми от президента или до обща преценка, че не можем повече да работим заедно. Аз оставам министър“.

Въпреки диалога с Димитров, обаче, Главчев, не промени позицията си: „Старите хора имат една приказка: Доверието е като душата – веднъж напусне ли, няма връщане“.

Служебният премиер каза, че няма план „Б“ за поста външен министър: „Това не е кастинг за министър на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Даниел Митов беше моята кандидатура. Няма откъде да търся нов кандидат“.

Няколко часа по-късно обаче Главчев обяви нова номинация – четвърта за този пост за последните две седмици. „Предложих аз да поема външно министерство. Ако президентът издаде указ да поема външно министерство, аз ще нося политическа отговорност и за министерството на външните работи“, посочи той.

Президентът Румен Радев определи като авангардно предложението на служебния премиер и го посъветва: „Все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер и да се консултира какво точно означава да поеме и външно министерство. В понеделник сутринта ще направим последен разговор и ако той държи приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само веднъж и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол – заместник-председател на партия да организира избори в чужбина“.

Радев отхвърли твърденията, че настоява сегашния външен министър да остане на поста. „Аз не защитавам Стефан Димитров, както се спекулира, че той бил човекът, на който съм имал доверие. Аз имам доверие към всеки един от тези министри, колкото да разпиша указа по предложение на Димитър Главчев“, каза той.

Втората рокада е в министерството на земеделието. Предложението е директорът на фонд „Земеделие“ Георги Тахов да смени на поста Кирил Вътев. „В случая с министър Кирил Вътев – той предпочете да напусне. Макар, че и мен не ме удовлетворяваше неговият темп на работа“.

Президентът не коментира номинацията за нов земеделски министър. След разговор със служебния премиер днес се очаква Румен Радев да издаде указ за промените в състава на кабинета.

„Така, както Димитър Главчев ми предложи, така ще ги назнача“, заключи той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html