вторник, 30 април 2024 г.

4 страни преговарят за връщането на артефакти от Британския музей

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Британският музей води частни преговори с 4 чужди правителства за връщането на предмети от колекцията си, разкри вестник „Дейли Телеграф“, съобщава БНР.

Документ, станал достояние на журналисти от вестника, показва, че от 2015 г. насам музеят е получил 12 отделни официални искания да върне предмети, които притежава в момента.

4 от тях са направени от чужди правителства чрез „поверителни дипломатически канали“, а не чрез публикувани писма или медийни призиви. От Британския музей отговориха, че не могат да разкрият кои обекта са били обсъждани или с кого, тъй като комуникацията с въпросните държави продължава. Единствено бе съобщено, че Розетският камък – изключително ценен артефакт, който е бил пренесен от Египет във Великобритания през 1802 г., не е от поисканите за връщане.

Британският музей е възпрепятстван от закон да връща за постоянно предмети от своята колекция, освен при някои изключителни обстоятелства. Попечителите на музея през последните години се съгласиха артефакти да бъдат върнати в страните им на произход, но само под формата на „дългосрочни заеми“. Такова споразумение беше постигнато по-рано тази година с Гана за колекция от златни предмети, които бяха наречени „бижутата от короната“ на африканската държава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html