вторник, 30 април 2024 г.

На базата в Безмер започва съвместно учение на ВВС на България и САЩ

На авиобаза Безмер са базирани щурмовите ни самолети СУ-25
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Български и американски пилоти ще тренират симулирано поразяване на земни цели. В учението ще участват българските ВВС от авиобаза Безмер и самолети Б-1, съобщава БНР.

Самолетите Б-1 идват от военновъздушна база Морон в Испания. На авиобаза Безмер са базирани щурмовите ни самолети Су-25. Идващите от военновъздушна база Морон в Испания Б-1 са свръхзвукови стратегически бомбардировачи. Мисиите им са част от приноса на САЩ към мерките за усилена бдителност в Черноморския регион. Целта е да демонстрират ангажимента на САЩ към колективната отбрана на НАТО, посочват от Министерството на отбраната.

Подобна тренировка се провежда за втора поредна година. Миналия февруари бомбардировачите Б-52 от същата испанска база и МиГ-29 са тренирали симулиранo поразяване на цели.

Докладът за състоянието на отбраната за 2023-на година отчете, че над Черно море е имало реални прехващания на руски военни самолети, без да посочва брой. Но е било констатирано и „снижение на интензивността на военно присъствие на Руската федерация във въздушното пространство над Черно море“.

Идващите от военновъздушна база Морон в Испания Б-1 са свръхзвукови стратегически бомбардировачи.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html