понеделник, 29 април 2024 г.

Нов рекорд на миналите Ламанша нелегални мигранти

През пролива от началото на годината с лодки на Острова са дошли над 500 нелегални мигранти.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Броят на хората, пристигнали нелегално в Обединеното кралство с малки лодки през Ламанша, надхвърли 5000 от началото на годината, което е рекорд, откакто се води статистика, съобщи БНР.

Повече от 100 малки лодки са прекосили пролива между Европа и Острова тази година, според данни на правителството на Великобритания. Периодът от януари до края на март тази е най-натовареното първо тримесечие за регистрирани пресичания. Седем лодки с 349 души пристигнаха в събота, 30 март.

Увеличаването на пресичанията ще направи обещанието на премиера Риши Сунак да спре малките лодките още по-трудно за изпълнение преди общите избори. Ключова част от стратегията на правителството е планът за изпращане на пристигащи с малки лодки в Руанда, но законодателството не беше прието преди Великден, след като в Камарата на лордовете гласуваха отново за поправки в него.

аконопроектът ще бъде върнат в Камарата на общините, когато парламентът възобнови работата си на 15 април.

От министерството на отбраната заявиха, че „неприемливо високият брой на нелегални мигранти през Ламанша е потвърждение, че полетите за Руанда трябва да започнат възможно най-скоро“. Върховният съд обаче постанови по-рано, че тази африканска държава не е сигурна страна и плановете на правителството са в нарушение на човешките права.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html