събота, 27 април 2024 г.

САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

От Пентагона предлагат финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието „Политико“, цитирано от БНР. В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.

Според официални представители, пожелали анонимност, предложението не предвижда изпращането на американски военни на място, а ще се фокусира върху допълнителна подкрепа от други държави. Друг представител от администрацията коментира, че Вашингтон работи с партньорите си по различни сценарии за създаване на временни власти и структури по сигурността след приключване на кризата в Близкия Изток.

Според „Политико“ могат да минат седмици или месеци преди Съединените щати и партньорите им да одобрят някакъв план, тъй като участниците на международната сцена искат да видят ангажимент за намиране на решение на конфликта чрез създаване на две държави в региона.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори на среща с близки на заложници, че единствено военният натиск ще гарантира освобождаването им и армията е готова да влезе в град Рафах. Нетаняху подчерта, че властите не са отказали от преговорите, но при тях, по думите му, израелските възможности – цитирам – трябва да бъдат използвани умно.

Високопставен командир от „Хамас“ е бил убит при продължаващата израелска операция в района на болница Аш-Шифа в град Газа. Според говорителя на военните Даниел Хагари мъжът е отговарял за набирането на хора и снабдяването на групировката с ресурси. От армията показаха и снимка от въздуха на тунел, за който твърдят, че свързва северната и южната част на Ивицата Газа и който е бил взривен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html