събота, 27 април 2024 г.

Свидетелка твърди, че виждала Сарафов 10 пъти в „Осемте джуджета“

Снимка: БНР

Анонимна свидетелка по разследването „Осемте джуджета“ твърди, че е виждала над 10 пъти временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в едноименния ресторант, ползван до преди две години като офис на издирвания бивш следовател Петьо Петров, по прякор Петьо Еврото. Показанията ѝ са част от нова поредица от документи, публикувани от Антикорупционния фонд. Още през 2020 година АКФ разказа за схема за търговия с правосъдие в центъра, на която е бил Петров.

Малко след като започна процедурата по отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор, разследването „Осемте джуджета“, което той многократно беше иронизирал, внезапно стана приоритетно и на Петьо Петров беше повдигнато задочно обвинение. То се водеше от Софийската районна прокуратура, а материалите по него бяха изпратени на „ад хок“ прокурора, заради данни, свързани с Борислав Сарафов.

Именно документи от това разследване, което след отстраняването на Гешев, СГП прокуратурата прекрати, от три дни разпространява НПО.

В днешната поредица свидетелка с тайна самоличност твърди, че освен и.д. главният прокурор Борислав Сарафов, в „Осемте джуджета“ многократно са ходили и бившата шефка на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова, като двамата влизали и излизали от стая на Еврото с кафяви пликове, вероятно с документи.

„Борислав Сарафов идваше по различно време на денонощието. Обичайно идваше през деня. Стоеше около 40 минути или час. Докато е идвал, аз съм го виждала да говори с Петьо Петров“, разказва анонимната свидетелка в показанията си.

От АКФ коментират, че това е петият очевидец, който свидетелства за връзките на Сарафов с Петьо Еврото. От неправителствената организация припомнят, че преди месец bird.bg също публикува протоколи от разпити от това разследване на други двама свидетели, единия от които с тайна самоличност. Публично за посещения на Сарафов са говорили и бизнесмена Илия Златанов и бившата жена на Петров Любена Павлова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html