неделя, 28 април 2024 г.

Русия и Китай против спирането на огъня в ивицата Газа

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на предложената от Съединените щати проекторезолюция за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на държаните от „Хамас“ заложници. В мотивите си, Москва обвини Вашингтон в „лицемерен спектакъл“, който не оказва натиск върху Израел, съобщават Би Би Си и Франс прес.

„Русия отново предпочете политиката пред прогреса“, реагира представителят на Вашингтон в Съвета за сигурност Линда Томас Грийнфилд.

Това е първият път, в който Съединените щати подкрепят призивите за незабавно прекратяване на огъня в региона, след като преди това блокираха подобни искания в ООН, припомня Би Би Си. Тези действия на Вашингтон идват, след като американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна в Израел с премиера Бенямин Нетаняху.

Призивите за примирие идват на фона на все по-тежката хуманитарна криза в Газа. По данни на ООН над 1 млн. души гладуват в анклава. От началото на военната операция на Израел загиналите са близо 32 хил., сочат данни на контролираното от Хамас здравно министерство в Газа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html