събота, 27 април 2024 г.

Доклад: България продължава да e обект на системни руски хибридни атаки

Снимка: MOD.BG

България продължава да обект на системни руски хибридни действия, целящи въздействие върху вземането на суверенни национални решения от стратегически характер. Това е записано в Доклада за състоянието на отбраната за 2023 година, изготвен от МО и одобрен от МС тази седмица.

Докладът отчита участието на България, заедно с Турция и Румъния, в противоминната операция. Засиления обмен на информация на „Военноморски координационен елемент“ с ВМС на Турция, Румъния, Франция, VI-ти флот на САЩ и Военноморското командване на НАТО.

Реални прихващания на руски военни самолети е имало през 2023 година, отчита докладът, без да посочва брой. Констатирано е обаче „снижение на интензивността на военно присъствие на Руската федерация във въздушното пространство над Черно море“.

През 2023 г. бойната група на НАТО е постигнала начални оперативни способности за командване и управление на ниво „бригада“ при отбранителни бойни действия. С Гърция и Румъния имаме подписани споразумения за подобряването на системата на НАТО за снабдяване с горива на източния фланг.

Докладът за отбраната припомня, че НАТО е поставило по-високи изисквания към силите за национална отбрана. „За целта ще са необходими значително по-високи разходи за отбрана“.

Сред причините за недостига на военни са посочени и „зловредните информационни кампании по отношение на войната на Русия срещу Украйна“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html