понеделник, 29 април 2024 г.

Издигат шведския флаг пред щаба на НАТО в Брюксел

Швеция освен изтребителите „Грипен“ произвежда и много други видове съвременно оръжие.
WIKIPEDIA.ORG

Националният флаг на Швеция ще бъде издигнат на церемония в щабквартирата на НАТО в Брюксел, с което официално ще бъде отбелязано присъединяването й към Алианса. Тя е вече нейният 32-ри член, съобщи БНР.

Швеция стана де факто член на пакта на 7 март след официално изявление, публикувано от Държавния департамент. Решението за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО бе взето след началото на руската инвазия в Украйна. С него кралството загърби 200-годишния си неутралитет, към който се придържаше след войните на Наполеон, двете световни войни, създаването на Алианса през 1949 г. и по време на Студената война.

Швеция обаче трябваше да преодолее сериозната съпротива на Турция и Унгария, която продължи близо две години. В крайна сметка парламентът в Анкара одобри присъединяването й към Алианса през януари, а на Унгария – в края на февруари.

Освен че е производител на изтребители „Грипен“, Швеция произвежда и безоткатни оръдия „Карл Густав“, леки огнестрелни противотанкови оръжия, подводници клас „Готланд“ и противокорабни ракети. Досега тя осигури сериозна военна помощ за Украйна от 15 пакета, като последният бе на стойност около 683 млн. щатски долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html