четвъртък, 2 май 2024 г.

Путин се отказа да праща ядрено оръжие в космоса

Владимир Путин
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Руският президент Владимир Путин заяви днес пред Съвета за сигурност на Руската федерация, че Москва не планира разполагането на ядрени оръжия в космоса и че неутрализирането на заплахите в космическото пространство трябва винаги да бъде в центъра на тяхното внимание, предаде Ройтерс, позовавайки се на руски новинарски агенции.

Неназовани източници в САЩ твърдят, че Русия разработва космическо антисателитно ядрено оръжие, въпреки че Путин заяви, че се противопоставя на ядрените оръжия в космоса. Кремъл категорично отхвърля твърденията на Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

По време на бившия Съветски съюз руснаците са имали противоракетна система, използваща ядрени заряди. Става дума ракетата 53Т6 от комплекса за ПРО А-135. Бойната глава й е неутронна бомба, която при взривяването си в космоса създава мощно излъчване, което изважда от строя електронните система на балистичната ракета насочила се към защитаваната територия. Освен това потокът от неутрони поврежда ядрената бойна глава на вражеската ракета, като предизвиква ограничена верижна реакция, балонен ефект, водещ до маломощен взрив в космоса.

По време на студената война с подобни антиракетни системи с неутронен заряд са разполагали и САЩ, Франция и Китай.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html