понеделник, 29 април 2024 г.

Росен Желязков: Войната в Украйна е за бъдещето на Европа

Росен Желязков
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

„Не е клише да се каже, че войната, която се води в Украйна, е война за бъдещето на Европа. За това общата европейска политика и политиката на сигурност на Европа, в това число и политиката за сигурност и отбрана на Европейския съюз, в момента търпи своите промени, за да се адаптира към обстоятелствата, за да адаптира и своята икономика, и индустрия, в това число и военно-промишления си комплекс за нуждите и очакванията на деня“, каза в Плевен Желязков.

Желязков подчерта, че Украйна е „страна, с която споделяме общи исторически и морално-нравствени ценности, страна, която води своята война така, че тя да не се пренесе по на запад и по на югозапад“.

По думите на Желязков това е най-голямата и най-кървавата война в Европа след Втората световна война. Той направи кратък исторически анализ на причините „за този кървав сблъсък с неясен във времето край“.

„Когато посетихме Киев и от разговорите си с обикновените хора, видяхме една решимост – тези, които в момента са в Украйна и защитават териториалната цялост и суверинитета на държавата, да го отстояват до край. Има умора от войната и тя се забелязва в ежедневието на обикновените украинци. В Киев населението живее спокойно, но това спокойствие, по-скоро е стоицизъм на това да покажем, че нашият живот не може да се промени от обстоятелствата, които ни налага тази промяна. Живее се с уморена гордост, която умора идва от почти еженощните атаки на руските ракети, които успешно се неутрализират от системите за противоракетна и противовъздушна отбрана, но кошмарът е всяка нощ. Това е големият терор, който е немислим за нашите възприятия, защото от няколко поколения в Европа се живее спокойно“, каза още Желязков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html