неделя, 28 април 2024 г.

Руски съд отряза опонент на Путин за участие в президентските избори

Борис Надеждин
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Върховният съд на Русия отхвърли и двете жалби на единствения антивоенен кандидат за президент Борис Надеждин срещу решението на Централната избирателна комисия да не го допусне до участие в изборите в средата на март заради висок процент невалидни подписи в негова подкрепа, съобщава БНР.

Отхвърлените искове са по технически въпроси, но предстои днес Надеждин да подаде жалба срещу определянето на подписите за невалидни. На излизане от съда обаче той призна, че както изглежда, няма да му бъде позволено да се се състезава с Владимир Путин:

„Шансовете за моето по-нататъшно участие в кампанията в качеството на кандидат за президент на Руската федерация съвсем вече клонят към нулата. Ние, разбира се, няма да спрем. Вече показахме, че огромен брой хора в страната не подкрепят този курс и искат Русия да бъде мирна и свободна. На следващите президентски избори, а аз съм сигурен, че те ще дойдат по-скоро от 6 години, нещата ще бъдат различни“.

Миналата седмица Централната избирателна комисия не позволи на Надеждин да се кандидатира за държавен глава, като заяви, че е открила нередности в списъка с подписи в подкрепа на кандидатурата му. Така, на практика, комисията отстрани единственият кандидат, който се обяви против така наречената „специална военна операция“ в Украйна, както Москва определя инвазията в страната. Друг кандидат с антивоенни възгледи – Екатерина Дунцова, която призовава за мир в Украйна, също получи отказ да бъде вписана като кандидат с основание допуснати грешки в попълването на документите, включително правописни. Върховният съд след това отхвърли жалбата ѝ срещу решението.

71-годишният Владимир Путин, който участва в изборите като независим кандидат, ще се изправи на вота срещу само трима други кандидати, номинирани от партии, близки до Кремъл – представителя на Комунистическата партия Николай Харитонов, Леонид Слуцки от националистическата Либералдемократическа партия и Владислав Даванков от партия „Новите хора“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html