сряда, 1 май 2024 г.

Министър Атанас Славов запозна еврокомисар Дидие Рейндерс с реформите в правосъдието

Снимка: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Атанас Славов запозна еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс с реформата в съдебната система във връзка с препоръките на Европейската комисия в доклада за върховенството на правото, съобщиха от пресцентъра на министерството. Двамата разговаряха в рамките на двудневното посещение на Дидие Рейндерс в България.

Министър Славов открои направените промени в Конституцията, свързани със съдебната система, които са резултат от дългогодишните препоръки на Венецианската комисия. Акцентирано бе върху новия баланс в състава на Висшия съдебен съвет, предвиждащ мнозинство на съдии, избирани от съдии, което гарантира независимостта им. Славов и Рейндерс обсъдиха подобряването на ефективността на прокуратурата, като наблегнаха на две основни изисквания – независимост и отчетност. Министърът на правосъдието разясни основните променени в правомощията на главния прокурор, както и новото съотношение между обществената и професионалната квота във Висшия прокурорски съвет.

Двамата бяха единодушни, че следващата огромна крачка в изпълнението на препоръките е реалното прилагане на законовите промени. Първият сериозен тест за ефективността им ще е изборът на членове на новата антикорупционна комисия, посочват още от Министерството на правосъдието.

Атанас Славов информира еврокомисаря Рейндерс и за предстоящите промени в Наказателния кодекс, свързани с повдигане на обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с войната в Украйна. Славов каза още, че след разговорите в четвъртък с председателя на Евроюст в Хага, България ще направи необходимите стъпки за присъединяване към Международния център за преследване на престъплението Агресия срещу Украйна (ICPA), както и към Съвместните екипи за разследване (JIT), като активно събират и анализират данните, и осъществяват разследвания за престъпленията по време на войната в Украйна.

В рамките на двудневното си посещение европейският комисар Дидие Рейндерс се срещна с премиера Николай Денков, министъра на икономиката Богдан Богданов, както и взе участие в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html