неделя, 28 април 2024 г.

Икономист: Цената на парното е двойно по-висока от реалната

На европейския пазар цената на газа се е сринала, но „Булгаргаз“ се прави, че не вижда това. КЕВР трябва да сигнализира. Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме. С едно решение на регулатора може да достигнем дефлация. КЕВР може извънредно да намали тарифата. Това заяви пред Нова нюз икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов.

По думите му регулаторите очакват промени и не искат да се задействат. „Цената на газа се срина със 70% за последните няколко седмици, а „Булгаргаз“ продава на 40% над пазарната. Те искат да ни продадат скъпия газ, натрупан в последните години. Тарифата за потребителите е 100 лева на мегаватчас, а пазарната – 48 лева. Разликата се получава заради грешна прогноза“, коментира той. И допълни, че вероятно ще се доближим до критериите за еврозоната, но не навреме за конвергентния доклад.

„До края на април имаме време да постигнем нужните резултати. Ако цените на парното и природния газ паднат наполовина, това ще се усети от домакинствата и индустрията. Може да се случи и със задна дата – от 1 януари“, подчерта икономистът.

По данни на НСИ инфлацията и през януари се успокоява, но няколко групи стоки, сред които и храните, продължават да поскъпват. На годишна показа повишението на цените е с 3.8%, а в сравнение с декември – с 0.5%.

„Продукцията на земеделците поевтинява, но цените на храните на дребно растат. Инфлацията намалява с умерени темпове. Проблемът е, че все още има пера, които продължават да растат солидно нагоре. Основно цената на водата се вдигна от 1 януари. При храните се отразява най-много, докато при другите стоки има баланс“, обясни Ангелов

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html