събота, 27 април 2024 г.

„Дейли телеграф“: Москва подготвя инвазия и в Молдова

След разпадането на Съветския съюз Русия инспирира появата на сепаратистката Приднестровска република в Молдова.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Русия подготвя почвата за нахлуване в Молдова, пише британският вестник „Дейли телеграф“, позовавайки се на експерти от американския Институт за изследване на войната, съобщава БНР.

Кремъл използва „много подобна“ рeторика спрямо Молдова както преди нахлуването в Украйна, смятат военните експерти. Те допълват, че методите на Москва вероятно са предназначени „да поставят условия, които да оправдаят евентуални бъдещи руски действия срещу Молдова“.

Обръщайки се към конфликта в Приднестровието съвсем наскоро, руският външен министър Сергей Лавров направи поредица от твърдения, които са подобни на тези към Украйна преди анексирането на Крим от Русия и нейната пълномащабна агресия. Неговите обвинения включват невярно, според експертите, твърдение, че САЩ и ЕС контролират молдовското правителство. Той също така твърди, че в Приднестровието има около 200 000 руски граждани и че Русия е „загрижена за тяхната съдба“ и „няма да позволи да станат жертва на поредната западна авантюра“. Кремъл използва идеята да защити своите „сънародници в чужбина“, за да оправдае руската окупация на Приднестровието от 1992 г. насам, както и пълномащабното си нахлуване в Украйна, заключават от Института за изследване на войната.

„Времето на евентуална руска хибридна операция в Молдова не е ясно, но Кремъл подготвя информационно почвата това да стане възможно по-скоро“, се казва в анализа.

Припомняме, че в Молдова живеят десетки хиляди българи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html