четвъртък, 2 май 2024 г.

Областният управител върна решенията на СОС за съставите и зам.-шефовете на комисии

Областният управител на София-град Вяра Тодева върна решенията на Столичния общински съвет (СОС) за избор на заместник-председатели и състави на комисиите.

„Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения“, посочва тя. Според областният управител необосновано е било свикано „извънредното заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“.

„Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС“, добавя Вяра Тодева. И предупреждава, че ще връща всяко решение на СОС, което е „взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство“.

“Връщането на решението на Общинския съвет е правилно”, коментираха от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“ в СОС.

“Сигурен съм, че сега ще започнат спекулации, че по наша вина ще бъде забавена работата на съвета. Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация. Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание”, каза общинският съветник и председател на групата на ПП-ДБ-СС в София Борис Бонев.

Общинските съветници от групата на „БСП за България“ пък поискаха оставката на областния управител Вяра Тодева за „саботаж на работата на Столичния общински съвет“. В своя позиция съветниците от групата на социалистите посочват, че по закон решенията, взети от Столичния общински съвет за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС са необжалваеми.

„За нас действията на областния управител Вяра Тодева не са неочаквани. При нея нарушаването на законите вече е хроничен проблем. След като си позволи да допусне абсолютно незаконно нарязване на Паметника на Съветската армия, какво може да я спре незаконно да възпрепятства работата на Столичния общински съвет като изпълни политическо поръчение. За нас нейните действия са саботаж срещу града и гражданите на София“, се казва в позицията на общинските съветници от МК „БСП за България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html