петък, 3 май 2024 г.

Националите по борба класически стил останаха пети на европейското в Букурещ

Снимка: БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БОРБА

България завърши на пето място в класическия стил на европейското първенство по борба в Букурещ, а Турция защити титлата си от Загреб 2023, въпреки че го направи след неприятен привкус от резултатите в първия ден. Южните съседи са със 147 точки и само пет пред Азербайджан, а трети е отборът на Армения, съобщи БНР.

България завърши с три бронзови отличия на Едмонд Назарян, Абу-Муслим Амаев и Кирил Милов, а четвъртият Украйна е напред с едно сребро.

Турция имаше три финала на старта на класическия стил, но шокиращо не спечели нито един от тях. Загуба допусна дори и легендарният Риза Каяалп, който не бе губил на 130 кг в Европа от 2015 насам. Във вторник обаче турците се реваншираха. Селчук Джан, който в дългата си кариера бе стигал до четири бронзови медала на европейски и световни първенства, заслужи първо злато на голям шампионат с победа с 2:0 срещу Улву Ганизаде от Азербайджан на 72 кг. Още в следващата категория новото голямо име в борбата Алперен Бербер завоюва първото си злато при мъжете, след като надви с 4:3 състезаващия се с неутрален статут Ислам Алиев на 82 кг.

Бербер навърши 19 години едва на 1 януари и вече е европейски шампион. Той има и титли на световните първенства до 17 и до 20 години.

Денят започна с две титли за отбора на Азербайджан, който водеше в класирането по точки до триумфа на Бербер. Нихат Мамадли надви молдовеца Виктор Чобану с 8:3 в схватка на 60 кг, а след това Хасрат Джафаров, победил Амаев на четвъртфиналите, се наложи над състезаващия се с неутрален статут Руслан Бичурин.

Турция завърши пред Азербайджан в класирането по точки в класическия стил, което се изготвя по специална формула за представяне, ранкинг на съперниците и други фактори, но азерите водят временно в класирането по медали. Те са с три златни и две сребърни отличия, а турците са с две титли и три втори места до момента. В тази класация България е на седмо място.

Третият ден на европейското първенство завърши с класика, след като Артур Алексанян спечели седмата си континентална титла с победа срещу състезаващия се като неутрален спортист Магомед Муртазалиев. Арменецът изоставаше в резултата през втората част, но пренасяне след партер му даде преднина и той я увеличи за крайното 6:3.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html