събота, 27 април 2024 г.

Ръководителят на СРП Невена Зартова и четирима нейни заместници хвърлиха оставки

Ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и четирима заместник районни прокурори на София подадоха оставки, предаде Нова телевизия.
Това се случва броени дни, след като изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, придружен от още 21 обвинители, влезе в Районната прокуратура и поиска оставката на ръководителя й.
Магистратите, които сега подават оставки, се разграничават именно от нея. Невена Зартова беше обвинена в немарливо разследване на убийство в село Лозен от преди година. Затова и Сарафов поиска оставката й.

„Нито Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон, ми дават право да нареждам на прокурор от СРП извършването на каквито и да било действия по конкретно дело, наблюдавано от този прокурор. Аз считам, че подобно мое нареждане би представлявало престъпление, а именно – упражняване на административно влияние от мен като административен ръководител върху наблюдаващия прокурор. Какво е законовото основание за исканата ми оставка – не зная, защото не съм имала разговор с и.д. главен прокурор г-н Сарафов преди публикацията за искането на моята оставка”, коментира магистратът пред Нова телевизия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html