понеделник, 29 април 2024 г.

Денков обсъди с външния министър на Великобритания миграцията и войната в Украйна

Снимка: Кадър бТВ
След срещата си с външния министър на Великобритания Дейвид Камерън, премиерът Николай Денков открои обсъдените теми – войната в Украйна и миграцията, предаде БНР.

„В центъра на дискусията бяха темите от общ интерес. Това е ролята на войната в Украйна и помощта, която трябва да осигурим всички. Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос. Това е въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през следващите години и, може би, десетилетия. Затова е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това може да има изключително негативни последици“, каза Денков.

„Друга тема, която обсъдихме в дълбочина, е темата за миграцията, проблем от най-високо ниво за Европа. Знаете, че потърпевши сме и ние. Не толкова от гледна точка на количеството мигранти, които имаме в България, отколкото от това, че в известен смисъл се оказахме жертва на проблемите, които срещат част от големите европейски държави. Това, в което сме обединени, е, че решението на тези проблеми с миграцията може да бъде намерено само с общоевропейски усилия, като в европейския контекст включвам и Великобритания като държава, която има огромно значение по отношение на борбата с миграцията, така и по отношение на натрупания опит“, допълни Николай Денков.

„Той е човек с огромен опит, с огромен поглед в дълбочина на политически процеси и на световната сцена, и в Европа, и на Балканския полуостров в частност. Обмяната на мнения и на идеи за това как да се справим с предизвикателствата заедно е изключително полезна за нас като екип и би могла да има дългосрочни последици по отношение на някои от идеите, които обменихме“, каза българският премиер за британския си колега.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html