четвъртък, 2 май 2024 г.

Софиянци са жертва на дребни политически игри, нови избори не трябва да има, категоричен е кметът Васил Терзиев

Едно от нещата, които са много важни и върху които няма да имаме такъв контрол, какъвто би ни се искало, е какво ще се случи с общинските дружества. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред Нова телевизия по повод гласуването в Столичния общински съвет (СОС), избирането на временен председател и състав на комисии.

Можем да даваме гласност, да търсим проблеми, да показваме какви са те, отговори кметът на въпрос какво може да направи в общинските дружества, след като няма мнозинство, каза той.

Терзиев допълни, че СОС назначава надзорните съвети на тези дружества, които от своя страна участват в назначаването на изпълнителни директори и в организирането на конкурси.

„Ако искаме пълна ревизия, тя не може да стане без да има желание от страна на общинския съвет“, каза столичният кмет и уточни, че на много от надзорите на общинските дружества мандатите изтичат и подновяването им „ще бъде най-големият тест къде са „клубовете по интереси“ и икономическите мнозинства“.

Според него гласуването на състава на комисиите, плюс тяхното председателство, е опит да има спирачка за всичко, което правят.

„Няма да чуете от мен да се оправдавам и да казвам колко е трудно. Това са даденостите, работим с инструментите, които имаме. Кметът не е нито генерал без армия, нито безгласна буква“, настоя Терзиев.

„Дори да не ни е лесно, ние пак имаме инструменти. Кметът има трибуна“, каза още той и допълни, че именно прозрачността лекува най-добре подобни недъзи в работата.

Столичният кмет е на мнение, че крайният резултат ще бъде положителен и вече се случва да има все повече прозрачност в работата на Столичната община. „Надявам се да не продължаваме да бъдем за посмешище пред всички и постоянно да има театър, а да се започне със взимането на важните решения за града“, посочи Терзиев в отговор за очакванията му към следващата сесия на СОС на 22 февруари.

„Не може някакви дребни политически игри да правят всичките жители на този град заложници. Нови избори не би трябвало да има, нито за общински съвет, нито за кмет, но изчакаме решението на съда“, каза още той и подчерта, че ще се съобрази с решението на съда, но фокусът му е да се бори с всекидневните проблеми на София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html