неделя, 28 април 2024 г.

Двама прокурори със заплахи за живота в мафиотски стил – куршум в пощенска кутия и кръст от клони

Двама прокурори са получили заплахи за живота си, това съобщи изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„В неделя, на 11 февруари, получих доклади, че двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друга негова колега, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището й открила кръст от клонки“, каза Сарафов.

Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си. „Тези случаи не можем да извадим от контекста на ситуацията в момента“, посочи той и допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.  Атанас Славов потвърди, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

„Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях“, каза Сарафов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

Припомняме, че и.д. главният прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с разстреляния преди дни Мартин Божанов – Нотариуса. Това съобщиха от държавното обвинение.

Справка в деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов, по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др. МВР пък проверява как Нотариуса се е сдобил с две ЕГН-та и две имена.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html