вторник, 30 април 2024 г.

Великобритания отново се включва в научни програми на Евросъюза

„Хоризонт Европа“ разполага с бюджет от 95,5 млрд. евро
Снимка: EUROPARL.EUROPA.EU

Великобритания отново се включва в научните програми на Евросъюза. Това стана ясно по време на посещението на европейския комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Илиана Иванова в Обединеното кралство. На съвместна пресконференция с британския министър на науките и технологиите Мишел Донелан бе отправен призив британските изследователи и бизнеса да се възползват максимално от финансирането на „Хоризонт Европа“ и да кандидатстват за безвъзмездни средства, които могат да помогнат за стимулиране на научните открития. Това става също и на фона на опасенията относно разходите и визите за европейски учени, които искат да работят в Обединеното кралство.

Великобритания се отказа от програмата „Хоризонт Европа“, когато напусна ЕС през 2020-а година. След години на несигурност, в които британски изследователи бяха възпрепятствани да участват напълно в схемата, поради политически спорове след Брекзит, Обединеното кралство се присъедини към схемата през януари, когато ЕС даде „зелена светлина“ за програмите „Хоризонт Европа“ и „Коперник“.

На пресконференция еврокомисар Илиана Иванова заяви, че е имало някои притеснения, повдигнати от изследователите, както и такива, свързани с разходите за такси, доплащания за здравеопазване и заплати, но не би желала в такъв ден, в който е дошла да поздрави британците със завръщането в програмите, да се фокусира върху потенциалните разделения.

По-рано вестник „Файненшъл таймс“ публикува интервю с Илиана Иванова, в което тя казва, че Великобритания трябва да облекчи визовите процедури или рискува да пропусне пълните предимства на „Хоризонт Европа“. Европрограмата разполага с бюджет от 95,5 млрд. евро, като Обединеното кралство се очаква да внася средно около 2,43 млрд. евро годишно, за да участва. Средният грант е на стойност £450 000 за бизнес или изследовател в Обединеното кралство. Европейският комисар Илиана Иванова днес ще продължи посещението си с пътуване до Шотландия, където има среща с университетските среди и всички заинтересовани от научните програми на ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html