неделя, 28 април 2024 г.

Промени в Закона за МВР предвиждат полицаите да носят бодикамери

Всички полицаите трябва да носят персонални видеокамери, а заснетите от тях видео и аудиозаписи ще се използват като доказателства. Това гласят промени в Закона за МВР, внесени в петък от депутати от ПП-ДБ. Припомняме, че подобна практика има в САЩ.

Промените се правят с оглед зачестилите случаи на обвинения в полицейско насилие, превишаване на полицейските правомощия и злоупотреба с власт, пишат вносителите. Те смятат, че бодикамерите ще повишат сигурността и на служителите, и на гражданите.

Промените се внасят малко след поредните обвинения за полицейско насилие на протеста срещу БФС миналия ноември, след който имаше и наказани служители на МВР.

„Тези обвинения и липсата на убедителни доказателства за съпричастието на полицейските служители при извършване на неправомерни действия или тяхното оневиняване пораждат в обществото усещане за безнаказаност, полицейски произвол и затвърждават впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите е техен стил и метод на работа“, аргументират се вносителите.

Депутатите от ПП-ДБ напомнят, че освен протеста срещу БФС, в последните месеци са се концентрирали няколко случая, за които се твърди, че е имало полицейско насилие – починал мъж в Стара Загора, задържан друг в София, както и много други примери от цялата страна. Затова регламентирането на носене на бодикамери от служителите на реда щяло да регулира отношенията между тях и гражданите и ще има двустранно дисциплиниращ ефект. Записите от камерите ще могат да служат като ценно доказателство при наказателни дела, предвиждат промените.

Постига се повишаване на общественото доверие в органите на МВР, като същевременно се предоставя защита на полицейските органи от необосновани обвинения, както и на гражданите при нарушаване на техните права, пишат вносителите на промените. Колите на НСО също ще бъдат оборудвани с мобилно видеонаблюдение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html