събота, 27 април 2024 г.

Безумие е да пратиш държавата на избори заради един министерски пост, заяви Явор Божанков

„Това е абсолютно безумие да пратиш държавата отново на избори заради позицията външен министър. Защо е толкова важно външното министерство. Ако Бойко Борисов е готов да каже на софиянци и на цяла България, че всичко, което сме постигнали – ще го хвърли в канала, защото не може да си преживее егото. Нека е така, няма да ни сгъне“, коментира пред бТВ Явор Божанков от ПП-ДБ

„Ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика, външен министър, председател на външна комисия, искат цялата отговорност, за нас е изкушаващо. Изключително важно е тези международни политически цели да не падат жертва на егото на някого. Очевидно не е нормално човек да стига дотам. че да каже хвърляме държавата на избори отново, слагаме червена линия“, добави Божанков.

ПП-ДБ искат пълна ротация на постовете, а ГЕРБ – не. Според него напрежението не е излизало извън зоната на ескалация от началото на кабинета. „Неговото естество е такова – непримирими противници направиха правителство с такива компромиси, че няма как да няма напрежение“, каза Божанков.

По думите му външното инистерство е важно, защото има няколко причини за съществуването на този кабинет и най-големите от тях са външно-политическите цели, които са си поставили – Шенген и еврозона.

„Така че, ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика – премиер, външен министър, председател на външната комисия в НС. Те искат да носят цялата отговорност и за нас е най-лесно при един евентуален провал с Шенген да кажем – ето, те искаха цялата власт във Външно, получиха я. Но определено това не е работещо за България, защото ПП имат добри международни контакти, добри кадри в международната политика и можем да сме повече от полезни и заедно да постигнем тази цел“, обясни Божанков.

Ротацията е много ясно определена още при самото сформиране на кабинета. Мария Габриел и Николай Денков ни предлагат доклад с оценка за работата на всеки от министрите. Записано е, че акад. Денков става вицепремиер, може да е с всякакъв ресор, заяви Божанков.

Той коментира и ВСС. Не трябва да се прави никакъв компромис с фигурите, които ще бъдат излъчени за ВСС, категоричен бе депутатът от ПП-ДБ. Той разказа, че в момента в групата им отчитат като грешка подкрепата, която са дали за Десислава Атанасова за КС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html