неделя, 28 април 2024 г.

От лятото Шави Ернандес напуска Барселона

Шави Ернандес
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Наставникът на Барселона Шави Ернандес открито обяви, че през юни ще напусне треньорския пост на клуба. Това той заяви веднага след тежката домакинска загуба с 3:5 от Виляреал, която остави каталунците на 10 точки от лидера в Ла Лига Реал Мадрид. Въпреки поражението младият специалист беше категоричен, че то няма нищо общо с решението му, което е добре премислено и е било взето още преди този двубой. Освен това той подчерта, че изборът е изцяло негов и посочи като причини изтощението си от работата на поста и желанието си този ход да се окаже благополучен за бъдещето на клуба, съобщи БНР.

„На 30 юни ще напусна клуба. Това е решение, което обсъдихме с президента на клуба, с борда… Барселона се нуждае от промяна на посоката. Обясних това на президента, срещнахме се, имахме добър разговор. Доверието им в мен беше пълно до днес, но дойде време да си тръгна. Не е заради икономическата ситуация, това е решение, което вземам със сърцето си и смятам, че това е най-доброто за клуба. Не искам да съм проблем. Изиграхме напълно разочароващ мач и е време за промяна на посоката за играчи, които не заслужават тези резултати. Беше много разочароващо да ги видя как те загубиха в мач, в който успяпа да се върнат, не помня толкова брутален мач в моята кариера.

Нуждаем се от промяна на посоката за доброто на клуба и това ще доведе до подобряване на ситуацията около Барса“, каза Шави на пресконференцията след мача. Мисля, че това решение облекчава ситуацията. Свърши се много добра работа, но вярвам, че моят проект трябва да бъде до 30 юни. Мислех за клуба и се чувствам добре. Взех това решение още преди дни, но сега по някакъв начин се освободих. Не искам да бъда пречка. Клубът винаги ще ме има. Искам да съм едно решение и смятам, че в момента е най-добре е да си тръгна на 30 юни. Така се разбрахме с президента, който е страхотен. Той върви напред, всички в спортно-техническото ръководство са много умели. Нуждаем се от промяна в динамиката. Днес преживях един от най-жестоките мачове в кариерата ми. Защо вземах решението? Защото правя най-доброто за всички. Помислих за президента, за Деко, за играчите… Имам цялата енергия и мисля, че можем да се борим за титлата дори и с 10 точки разлика. Сега няма да ме убивате толкова, след като знаете, че ще си тръгна. Имам чувството, че правя правилното нещо. Действам със здрав разум. Динамиката в момента е много негативна и не намирам обяснение. Щом днес не спечелихме мач, в който трябваше да победим с 5:2… Хората са тук за това – за промяна. Клубът е над всичко. Аз съм „куле“ и обичам клуба. Казах го и на президента. Бях направил този избор още преди известно време. Може би при победа днес с 3:2 нямаше да го обявя, но вече знаех какво щеше да бъде решението ми и сигурно щях да го разкрия след седмица. Не, не съм говорил с играчите за това. Утре ще го направя, тъй като сега ми се сториха много разстроени.

Чувството да бъдеш треньор на Барса е неприятно и жестоко. Не те уважават и това е ужасно изтощение на психическото здраве. Позитивен съм, но енергията ти намалява до момента, в който казваш, че няма смисъл да продължаваш. Реших съм го от известно време. Това е нещо, което ми се отразява на мен. Но щом това започна да се отразява и на клуба, реших, че ще си тръгна на 30 юни. Това се е случвало на всички треньори, които минават през този клуб. Невъзможно е да има сър Алекс Фъргюсън в Барса. Трябва да променим посоките и динамиката, но просто вече няма смисъл. Правя този избор със здрав разум, като това беше моментът за действие.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html