понеделник, 29 април 2024 г.

Първите дипломати на страни от ЕС обсъждат помощта за Украйна и войната в Близкия изток

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Помощта за Украйна и ситуацията в Близкия изток ще са в основата на провеждащия се днес Съвет „Външни работи“ в Брюксел. България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Съветът ще започне с неформален обмен на мнения с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба чрез видеоконферентна връзка. Очаква се дискусиите след това да се съсредоточат върху по-дългосрочните ангажименти за сигурността и военната подкрепа за Украйна. „Украйна се защитава зрелищно, наш дълг е да продължим да я подкрепяме, защото накрая ще победи“, заяви високопоставен представител от ЕС и добави, че това е абсолютен приоритет за Общността.

На заседанието ще присъства и министърът на външните работи на Израел Израел Кац, с когото министрите ще обсъдят ситуацията в Близкия Изток. По-късно те ще разговарят по темата с генералния секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абул Гейт, министрите на външните работи на Саудитска Арабия Бин Фархан Ал Сауд, на Египет Самех Шукри и на Йордания Айман Сафади, както и с палестинския си колега Рияд ал-Малики. Сред дискутираните теми ще бъдат и нападенията над търговски кораби от хусите в Червено море. „Те засягат не само нас, но и икономиката на Египет, при това драстично, тъй като корабите не стигат до Суецкия канал“, подчерта източникът. Той допълни, че се работи върху военноморска операция на страните-членки, която да доведе до възстановяването на сигурността в Червено море.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html