събота, 4 май 2024 г.

След двегодишно забавяне НС избира съдии за КС от своята квота

Снимка: БНР

Очаква се днес да е готов докладът от изслушването на тримата номинирани за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. И съответно на днешното си заседание парламентът да реши кои ще са двамата нови конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

След две години отлагане и депутатите дадоха ход на същинската част от процедурата по попълване на квотата на Конституционния съд. Двама депутати и един съдия застанаха пред Комисията по конституционни въпроси. Трима са издигнати за кандидат членове на конституционния съд от квотата на парламента – Десислава Атанасова от ГЕРБ, Цвета Рангелова от „Възраждане“, както и дългогодишния съдия Борислав Белазелков. Белазелков и Атанасова са подкрепени от управляващите в Народното събрание.

Въпреки декларираната подкрепа от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, за Десислава Атанасова се появи пролука в единодушието на управляващите. Зелените, които имат четирима депутати в групата на ПП-ДБ, заявиха, че няма да гласуват за парламентарният лидер на ГЕРБ. Според тях са надделели политическите над професионалните качества на кандидатите.

В дневния ред на парламента за петъчното заседание първо четене на новия закон за Българската народна банка. С измененията се регламентира преминаването от силно рестриктивния паричен съвет към утвърждаване на паричен суверенитет в рамките на евросистемата. Урежда се статутът на еврото като парична единица.

В парламентарния контрол участие вземат четирима министри. Най-много въпроси има към министъра на здравеопазването Христо Хинков, който ще отговаря за готовността на ведомството за решаване на въпроса за финансирането от бюджета на Националната здравноосигурителна каса на биомаркетна диагностика, която е задължителна за назначаване на лечение с таргетна и имунотерапия в онкологията. Здравният министър ще даде информация и за местоположенията в страната на медицинските хеликоптери, т.нар. въздушни линейки по програмата за спешна медицинска помощ по въздух, които ще започнат да дават дежурства от месец януари тази година. В парламентарния контрол ще участват и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, Юлиан Попов, министър на околната среда и водите, както и Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html