понеделник, 29 април 2024 г.

Погром в напуснатото от руснаците консулство в Русе

Преди да стане консулство, сградата до 1984 г. е била детска ясла.
Снимка: БНТ

Във вторник специална комисия е направила оглед на състоянието на сградата на Генералното консулство на Руската федерация в Русе и констатира, че при напускането на обитателите са нанесени щети на имуществото, съобщава БНР. В края на юни всички дипломати бяха изгонени и трябваше да напуснат страната. Не последва никакъв скандал, но се оказа скандално състоянието, в което са оставили сградата. Имотът е частна общинска собственост и от 1985 г. насам в бюджета на града са влизали наеми.

„Вчера реших да отида и да видя какво става. Останах изненадан, че ги няма касите на вратите и помислих, че Общината ги  е свалила. На втория етаж, където са апартаментите, всичко беше махнато. Тук и там липсваха и крановете на мивките“. Това разказа арх. Венцислав Илиев, автор на проекта на сградата. За да е по-разбираемо, ще обобщя – при напускането си от Русе дипломатите са изтръгвали вратите на стаите с касите, батериите на мивките, леглата, мебелите, кухненското оборудване – все неща, които на малцина би им хрумнало да отнесат в родината си. В приземния етаж има сауна, не е ясно дали печката е още там – просто архитектът не се е сетил да погледне вътре и подземна конструкция за дизел агрегат – помните, през 80-те ние бяхме на режим на тока, но съветските другари нямаха тази участ. Оградата, която по проект бе метална и красива, някъде през 90-те беше зазидана и опасана с бодлива тел. Никога не е имало нападение над мисията в Русе, но явно такива са били инструкциите от Москва. Въпросът е защо са им били на тръгване касите с вратите, мивките, кухненските шкафове, леглата, мебелите.

Преди да стане дипломатическа мисия на терена в кв. „Възраждане“ имаше чудна детска ясла. През 1984 г. обаче, когато в страната ни имаше тежка ситуация със срамната смяна на имената на мюсюлманите, партията взема решение да засили присъствието на съветските другари в региона и да създаде след повече от 100 години отново Генерално консулство на руснаците в Русе. В тогавашната „Проектантска организация“ двама млади архитекти получават задача да преустроят детската ясла в дипломатически комплекс. Печели проектът, който се отличава с функционалност и хармония на арх. Венцилав Илиев. Срокът за работа е 9 месеца – от – до. Започват през януари и през септември идват другарите от Съветския съюз.

Общинският съветник Деян Герасимов коментира така: „Трябва да бъде сформирана юридическа комисия, която да разгледа всички договори, които са били сключени за отдаването под наем на този имот. Той принадлежи на гражданите на Русе. Време е да му се придаде някакъв смисъл с нова цел. Да спре да изглежда като бастион – с вишки, охрани, бодлива тел, недостъпен, а хората да изпитват страх, когато се приближават. Това символизираше Руската федерация и продължава да го символизира в цяла Европа. В техните глави всичко, което са имали на разположение, им е бащиния. Бих препоръчал на Руската федерация да си вземе и Паметника на Съветската армия в съседство и да си го приберат и него“.

Сега ще трябва ремонт след опустошителното изнасяне на наемателите. Важният въпрос, който трябва да бъде зададен към общинската администрация, е кой прие обекта в този вид от руснаците или просто някой взе ключовете на юнашко доверие в името на българо-руската дружба. Това едно на ръка. По-важно е общинските съветници да решат какво ще е новото предназначение на тази чудесна сграда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html