петък, 3 май 2024 г.

До края на март Варна връща на държавата акциите си от Панаира

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

До края на март Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир, са договорили министърът на икономиката Богдан Богданов и кметът на крайморския град Благомир Коцев, съобщи БНР. Пред медиите днес Богданов обясни, че пловдивското дружество е сред ключовите активи на държавата и министерството вече е разработило стратегия за развитието му. В момента акциите на Варна са блокирани, припомни министърът. Той подчерта, че държавата няма да се откаже от това да бъде мажоритарен собственик на Панаира.

Припомням, че в началото на годината Благомир Коцев обяви, че „смята за справедливо акциите на община Варна в Пловдивския панаир да бъдат върнати на държавата“. В интервю той припомни, че държавата даде безвъзмездно 29 % от акциите на Панаира на морската столица, за да откупи т.нар. „варненска дупка“ в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов. По-късно Варна получи 43 млн. лева от държавата за сделката с бизнесмена.

Спорът по вписването на акциите на община Варна в „Пълдин туринвест“ е заради опасенията, че  след този акт бизнесменът Георги Гергов ще контролира изцяло вземането на решения за съдбата на панаира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html