понеделник, 29 април 2024 г.

Росен Желязков ще пита МО за непоканени депутати на водосвета на бойните знамена

Официалната си визита на председателя на НС във Виетнам ще продължи до 9 януари
Снимка: ПРЕСЦЕНТЪР НА НС

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще поиска писмено обяснение от Министерството на отбраната заради липсата на покана на председателите на парламентарните групи и на депутатите за ритуала по освещаването на бойните знамена вчера на Йордановден, съобщи БНР.

Администрацията на Народното събрание е направила предварителна проверка, която е установила, че са поканени само председателят и заместник-председателите на парламента. Росен Желязков посочи: „Аз бях информиран за това нещо. Досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще поискам необходимата информация за това, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторите, защото би било пък странно, ако нямаме тази информация и мотивите за това, да се върви по линия на парламентарния контрол“.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви още, че не е изненадан от заявката на държавния глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за промените в Конституцията: „Позицията на президента не е изненадваща. Той отдавна заяви, че ще атакува конституционните изменения. Неговата позиция не е по-различна от позицията, която БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ заеха“.

През новия политически сезон, който стартира на 11 януари, първите законодателни актове са свързани с избора на конституционни съдии от квотата на парламента и изготвяне на правила за избор на ръководства на регулаторите, информира Росен Желязков.

Председателят на Народното събрание направи своите коментари след среща със секретаря на комитета на виетнамската комунистическа партия в провинция Куанг Нин Нгуен Суан Ки. Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация продължават официалната си визита във Виетнам, която ще продължи до 9 януари.

От военното министерство уточниха, че от тяхна страна е спазен държавния протокол при организацията на водосвета на Богоявление и допълниха, че протоколът не е променян от над 20 години.

Депутатът от „Има такъв народ“ Александър Вълчев, който е част от парламентарната делегация във Виетнам, потвърди пред журналисти в столицата Ханой, че като член на постоянната комисия по отбрана е получил покана за ритуала с освещаване на бойните знамена за Йордановден: „Като член на Комисията по отбрана получих лична покана, за тържествения водосвет, спомням си я много добре, не мога да си спомня дали беше на парламентарния мейл, или на личната ми поща“, поясни депутатът от ИТН и член на Комисията по отбрана Александър Вълчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html