неделя, 28 април 2024 г.

176 години от рождението на Христо Ботев честват в Калофер и Велико Търново

Христо Ботев с братята си Стефан, Боян и Кирил (от ляво надясно), 1876 г.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Днес отбелязваме 176 години от рождението на Христо Ботев. В родния град на големия български поет и революционер – Калофер, ще се състои митинг – поклонение.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“. Музеят е изграден на мястото , където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година.

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна, сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година. В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности.

По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „Майце си“. След митинга поклонение, пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, извисяващ се над града, ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Във Велико Търново годишнината ще бъде почетена с военен ритуал. В празничния ден с полагане на венци и цветя ще бъде почетена и 176-годишнината от рождението на Христо Ботев. Ритуалът ще се състои в 9:30 ч. пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html