четвъртък, 2 май 2024 г.

Приемането ни в Шенген нямаше да е възможно без реформите в правосъдието, обяви министър Атанас Славов

Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите, посочи министърът на правосъдието Атанас Славов в профила си във фейсбук по повод решението на Съвета на ЕС България да бъде част от Шенгенското пространство по въздух и море от м. март 2024 г.

Според него по този начин страната ни от периферията на Европа се приближава към сърцето на съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. По думите му скоро гражданите и бизнесът ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване.

„През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност“, коментира министър Славов.

Той добави, че предстои важна година, в която „трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции“, предаде БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html