неделя, 28 април 2024 г.

Патриоти са, душите си дават, но не своите

Най-после над главите на столичани няма да се вижда оръжието на войника от армията окупатор.
Снимка: АВТОРЪТ

Васил НАНЧЕВ, за в. „Галерия“

Преди век и половина Христо Ботев написа стихотворението си „Патриот“, което се оказва актуално и сега.

В ограбвната ни непрекъснато родина отново са се навъдили „патриоти“ от всякакъв цвят от кърваво червени до тъмно кафяви. Всички те са толкова гръмогласни, че данданиите им се чуват до небесата. Както и по времето на Ботев и сега те само се правят на патриоти и без свян веят знаме на чужда държава, обявила България за неприятелска страна. По-логично би било щом се величаят за толкова големи и безкомпромисни патриоти да се обавят срещу въпросната империя. За тях обаче логиката е не на родината да й е добре, а на любимата чужда държава. Същата, която почти 2 години води война срещу Украйна, решила да избере пътя към Европа. Хиляди са невинните жертви в станалата жертва на вероломна агресия страна, но родните „патриоти“ най-безочливо крещят как украинците сами си били виновни. В това твърдение не само няма грам логика, но то е направо налудничево. Как може жертвата да е виновна за нечия имперска наглост? Повечето от същите тези нашенски „родолюбци“ се радват нескрито и на клането на невинни хора извършено от „Хамас“ в Израел.

Разбира се въпросните субекти, включително и видни депутати, непрекъснато обвиняват Европейския съюз и САЩ за всичко лошо, случващо се в България. Това им е вечният лозунг. Децата на много от тях обаче учат в университети в Америка и Западна Европа, а не в Москва или Владивосток. Те удобно забравят, че преходът от планова към пазарна икономика у нас бе направен по най-хайдушния съветско-руски сценарий. Старата „братска дружба“ или по-точно служба ръжда не хваща. Догодина ще станат 80 години от септември 1944-та, откакто станахме Задунайская губерния. Независимо от членството ни вече в ЕС и НАТО, влиянието на Кремъл у нас, за съжаление, остава прекалено силно. За това сме и на опашката на Евросъюза и се превърнахвме в нарицателно за корупция и нищета в общността. Същите тези „патриоти“ забравят, че именно липсата на върховенство на закона, подхранва корупцията, която е основната причина за бедността.

Патриотите“ мълчат като риби за ограбващия хазната монопол на руска фирма на пазара на горива, изнасяла огромните си печалби зад граница. В Румъния рафинерия на същата компания е контролирана изкъсо и има дял от само 15% от пазара. Преди Коледа кресливите ни „родолюбци“ пък се вдигнаха в защита на паметника на съветската армията, окупирала ни през 1944 г. и върнала ни назад в развитието.

Редно е да се запитаме в България по-глупави ли сме от поляците, чехите, естонците, литовците, латвийците и румънците, че все още част от нас още бленуват за Варшавския договор и разпадналия се СССР? Време е да изберем – Европа или Задунайская губерния.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html