понеделник, 29 април 2024 г.

Пътуването в Северозапада е ад

Николай Коцев, за в. „Галерия“

Отваряме пътя Ботевград-Мездра за движение тази година, но строителството ще продължи. Това обеща регионалният министър Андрей Цеков в средата на ноември. И излъга! Преди дни от АПИ малко витиевато съобщиха, че участъкът Мездра-Лютидол ще бъде пуснат в средата на декември. И те излъгаха. Така и не стана ясно дали шофьорите от цяла Северозападна България ще могат да пътуват нормално.

Говорим за международния път Е 79, при вида на който даже старите тираджии с милиони километри зад волана, си слагат мокри кърпи на главата. Истински кошмар е пътуването от Враца до София, а са някакви мижави стотина километра! Претоварени от трафика планински пътища с опасни завои, кози пътеки, газ през ниви и черешови градини, лунни кратери, заобиколни маршрути. Колони от тирове се точат през малки населени места, пепел, разбита градска инфраструктура. Пътуването от Северозапада до София става още по-опасно през зимния сезон, а се налага! В областния град Враца например няма нормално работеща апаратура за ЯМР. Така болни пациенти от региона са принудени да пътуват до столицата по пътища, които са непригодни дори за митичните БТР-и, които даваме на Украйна.

Но на регионалния министър Цеков не му пука за тази ситуация, очевидно. Защо бе, господин министър, се забави толкова строителството на едни мижави 33 километра трасе? При това близо 15 км от тях са или вече построени, или са почти готови? До кога ще продължава това издевателство, това държавно извращение с хората от Северозапада? Кой ще покрие разходите на фирмите да обикалят с доставките по села и паланки, вместо да минат по царския път? Хората, които живеят наблизо, ясно виждат, че не се работи. Плужек да го правеше този път, вече щеше да си пие кафето в Калафат.

Дори да бяха пуснали Ботевград-Мездра в средата на декември, това е чиста подигравка, неуважаеми политици! Турци или китайци вече щяха да са го построили, при това – по-евтино и по-качествено. Да не говорим, че някой от тунелите и виадуктите на „Хемус“ е все затворен. По празниците и уикендите стават жестоки тапи. Министър Цеков, свършете си работата най-накрая!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html