сряда, 1 май 2024 г.

Кремъл заплаши да изземе западни активи, ако конфискуват руски резерви за 300 милиарда долара

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл предупреди Запада, че разполага със списък на американски, европейски и други активи, които ще бъдат иззети, ако лидерите на Г-7 решат и конфискуват замразени резерви на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Лидерите на седемте най-силно развити икономики ще обсъдят нова правна теория, която би позволила конфискуването на замразени руски активи, когато се срещнат през февруари, съобщиха вчера двама източници, запознати с плановете, като и британски официален представител.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всяка подобна стъпка от страна на Запада би била равносилна на „кражба“, би нарушила международното право и би подкопала резервните валути, глобалната финансова система и световната икономика.

„Това ще бъде значителен удар по основните параметри на международната икономика, ще подкопае международната икономика“, заяви Песков пред журналисти. „Ще подкопае доверието на други държави в САЩ, както и в Европейския съюз като икономически гаранти. Затова подобни действия са съпроводени с много, много сериозни последици“, добави той.

На въпрос дали разполага с конкретен списък със западни активи, които Русия би могла да конфискува като ответна мярка, Песков отговори: „Да, има“. Той обаче отказа да посочи кои конкретни активи са включени в списъка.

В момента на Запад са замразени активи на Руската централна банка на обща стойност около 300 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Въпреки, че централната банка не е дала подробности кои точно активи са били замразени, повече от облигациите и депозитите са деноминирани в евро, както и някои в американски долари и британски лири.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html